хапването на кафяв ориз помага срещу диабет.
Любителите на кафяв ориз се разболяват по-рядко от диабет в сравнение с тези, които предпочитат консумацията на класически бял ориз, съобщават агенциите Ройтерс и БГНЕС.
Това сочат резултатите от проучване на учени от Бостън в САЩ. Мащабното им изследване обхваща 197 хил. граждани на САЩ, наблюдавани в продължение на 22 години. Разултатите от него са принципно сходни с това на хора, консумиращи рафинирана (бяла) и нерафинирана (кафява) захар.
Най-общо, рискът от развитие на двата основни вида диабет е в пъти по-малък при хората, в чието меню присъства кафявият, нерафиниран ориз, в сравнение с тези, свикнали да похапват бял рафиниран такъв.
Снимка на кафяв ориз: Василис Дордонис