Кашкавалът може да навреди на плода у бременни, а и на всички нас

Неузрелият кашкавал може да навреди на плода у бременни, а и на всички нас.

Неузрелите млечни продукти трупат токсини в организма. Те съдържат митотоксини, които са опасни за човешкото здраве и могат дори да увредят плода у бременните жени. Това съобщи вестник 19 минути по сигнал на Федерацията на потребителите в България.

Заплахата идва при натрупването на вредни химически съединения, което пряко оказва негативни последствия върху човешкия организъм. Според биолози постъпването доре на малки количества от тези токсини за дълъг период от време оказва разнообразно, но винаги отрицателно отражение върху здравословното състояние.

Повечето от въпросните съединения са канцерогенни, генотоксични, увреждащи генетичния фонд на човека, имунотоксички, които поразяват имунната система и ембриотоксични, които нанасят поражения върху плода и могат да предизвикат непоправими последствия. Най-често митотоксините поразяват бъбреците, черния дроб и имунната система.

Около 20-30 дни са необходими на кашкавала да узрее добре, докато голяма част от производителите (в България) го пускат на пазара едва 10 дни след неговото производство, информира вестника. Това важи и за сиренето. Двата продукта трябва да са твърди, ако са добре узрели. В противен случай са пуснати по-рано от необходимото в магазинната мрежа и носят изброените рискове за човешкото здраве, алармират от Федерацията на потребителите.

Проверка за качеството на сиренето може да се направи със заливането му с гореща вода. Ако то се разпадне, значи е некачествено и не отговаря на стандартните, респ. вредно.

Провърка пък за некачествено кисело мляко, което не съдържа живи бактерии, пак се прави за сметка на потребителя – след покупка на марката се прави опит с квасене на прясно мляко. Ако процесът не се получава, значи киселото мляко, използвано за закваската, е менте.

Снимка: star5112