Киви е най-полезният тропически плод


Учени констатираха, че киви е най-полезният тропически плод. Защо?

Вкусното киви е най-полезният цитрусов плод, сочи ново изследване.

Диетолозите непрекъснато изучават голямото разнообразие от плодове и техните ползи върху организма.

Плодовете по принцип са изключително богати на различни химични елементи и витамини, както и на вещества, необходими за човешкото тяло.

И докато по-рано за най-полезни от тропическите плодове се смятаха ананас и авокадо, то ново проучване постави плодът киви под №1 в класацията с полезни тропически плодове, подчертава агенция БГНЕС.

Американски изследователи от Далас, САЩ, стигнали до заключението, че плодът киви има най-силен ефект върху организма. То съдържа изобилие от антиоксиданти, много лутеин и витамин Е.

Този тропически плод е полезен за сърдечно-съдовата система и зрението. Хапването на киви намалява риска от хипертония и нормализира дейността на кръвоносната система.

Кивито съдържа захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече – витамин С.

Плодът киви съдържа повече от всеки цитрусов плод витамин C и 8-10 пъти повече от съдържащото се количество в един лимон. В състава му влиза също калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо, пише bb-team.org.

Киви се препоръчва се при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва.

Особено полезен е сокът от киви като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло

Киви помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.

Плодът киви е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите. Благодарение на способността си да “изгаря” мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Снимка: Benson Kua