Киви е най-полезният тропически плод

киви

Учени констатираха, че киви е най-полезният тропически плод. Защо?

Вкусното киви е най-полезният цитрусов плод, сочи ново изследване.

Диетолозите непрекъснато изучават голямото разнообразие от плодове и техните ползи върху организма.

Плодовете по принцип са изключително богати на различни химични елементи и витамини, както и на вещества, необходими за човешкото тяло.

И докато по-рано за най-полезни от тропическите плодове се смятаха ананас и авокадо, то ново проучване постави плодът киви под №1 в класацията с полезни тропически плодове, подчертава агенция БГНЕС.

Американски изследователи от Далас, САЩ, стигнали до заключението, че плодът киви има най-силен ефект върху организма. То съдържа изобилие от антиоксиданти, много лутеин и витамин Е.

Този тропически плод е полезен за сърдечно-съдовата система и зрението. Хапването на киви намалява риска от хипертония и нормализира дейността на кръвоносната система. Изследване, чийто резултати показали полезното въздействие на плода киви върху регулирането на кръвното налягане, са публикувани в Journal of Human Hypertension на сп. Nature през януари 2012 г.

Съществуват около 60 сорта киви, като някои от най-ценните от сортове киви се разпространяват и у нас – Абот, Бруно, Монти, Хейуърд, посочва АгриБГ.

Изследователи от Университета в Кембридж разкриха, че сортът златно киви стимулира имунната система. Техните резултати са публикувани в специализираното издание Proceedings of the Nutrition Society през май 2011 г. В Biological & Pharmaceutical Bulletin от 2011 г. също са публикувани ефектите на антиоксидантите в кивито върху човешкия организъм и плода в утробата на майката.

Кивито съдържа захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече – витамин С.

Плодът киви съдържа повече от всеки тропически плод витамин C и 8-10 пъти повече от съдържащото се количество в един лимон. В състава му влиза също калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо.

В 100 грама плод киви се съдържат над 80% вода, 18% сухо вещество, в което 9–12% захари (средно 11 грама въглехидрати), 1% киселини, около 1.5% белтъчини и 2.5% диетични фибри, сочи Wikipedia.

Киви се препоръчва се при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва.

Особено полезен е сокът от киви като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло

Киви помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.

Плодът киви е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите. Благодарение на способността си да “изгаря” мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Резултатите от проучване на Медицинския университет в Тайпей, Тайван, публикувано в Asia Pacific Clinical Journal Of Nutrition през 2011 г., показва, че кивито помага и за здрав сън при хора, които страдат от нарушения на съня.

Енергийната стойност в 100 грама киви е 241-255 кДжаула или 58-61 килокалории.

Министерството на земеделието на САЩ посочва следните стойности на полезните вещества в 100 грама сурово киви, на които е най-богато:
витамин C: 92-162 милиграма (или 110-195% от препоръчителната дневна доза)
витамин Е: 1.4-1.46 милиграма (или 9-10% от препоръчителната дневна доза)
витамин К: 6-40 микрограма (или 6-38% от препоръчителната дневна доза)
витамин B9 (фолиева киселина): 25-31 милиграма (или 6-8% от препоръчителната дневна доза)
витамин B6: 63-79 микрограма (или 5-6% от препоръчителната дневна доза)

Снимка на сорт златно киви (Actinidia chinensis): Бенсон Куа