Киви за добро психично здраве

киви

Плодът киви може бързо да подобри психичното здраве.

Кивито може бързо да подобри психичното здраве, твърдят учени от новозеландския университет Отаго в съобщение от 25 януари 2024 г., цитирани от БТА.

Този плод се е доказал като мощно средство за подобряване на настроението, а изследване показа, че въздействието му може да бъде доста бързо.

Резултатите от проучването, публикувано в изданието „British Journal of Nutrition“ на 11 декември 2023 г., показват, че кивито подобрява жизнеността и настроението само за четири дни.

Проф. Тамлин Конър, който е съавтор на изследването, казва, че според данните плодът е достъпен начин за поддържане на добро психическо състояние на хората.

„Чудесно е да знаят, че малка реорганизация на хранителния режим като добавяне на киви може да промени начина, по който се чувстват всеки ден“, отбелязва той.

Приемът на витамин C се свързва с подобряване на настроението, жизнеността, благополучието и по-ниска степен на депресия. Недостигът му в голяма степен се свързва с по-висока степен на депресия и когнитивни увреждания.

Въпреки това професор Конър казва, че в ограничен брой изследвания е оценено колко бързо настъпва подобрение на настроението след въвеждането на добавки с витамин C или пълноценни хранителни източници.

Целта на изследователите е да запълнят тази празнина с 8-седмична диета на 155 възрастни, при които е регистрирано ниско съдържание на витамин C.

Участниците приемат ежедневно добавка с витамин C, плацебо или по два плода киви. След това информират за своята жизненост, настроение, качество на съня, физическа активност, като попълват специални анкети за смартфон.

Изследователите установяват, че приемът на киви подобрява тонуса и настроението на участниците в рамките на четири дни, като пикът е около 14-16 дни. Витамин C, от друга страна, незначително подобрява настроението до 12-ия ден, отбелязват учените.

Снимка на киви: Robert Owen-Wahl / Pixabay