Киното на Турция е във фокуса на 13-ия София МЕНАР

Сън сънувах

30 пълнометражни и 12 късометражни филма предлага кинофорумът.

Програмата на София МЕНАР представя нови проекти от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. 13-ото издание включва 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, съобщи за Zdraven.bg Велин Манов. Акцентът тази година е турското кино.

Цигански романс“ на режисьора Огузхан Йълдъз идва с награди за най-добър филм от фестивалите в Истанбул и Антакия. Филмът представя историята на мъж от циганската махала на Истанбул, който изкарва прехраната си като музикант в нощен клуб. В свободните вечери свири на брега на Босфора. Там е забелязан от преподавателка, която го кани в музикалната академия. Новата среда предлага сигурност и приятели, но е пълна с врагове, заради произхода му.

Най-награждаваният филм в програмата е „Омар и ние“ на режисьорите Марина Горбач и Мохамет Бахадър. Отличен е с над 20 приза от международни фестивали, сред които за най-добър филм в Арлингтън, Истанбул и Кайсери. Той проследява перипетиите на бивш военен, който трудно намира общ език с околните. Когато синът и съпругата му заминават за САЩ, мъжът се изправя пред ново предизвикателство – до къщата му се настаняват двама бежанци. Те ще го накарат да преосмисли своите предразсъдъци и възгледи.

Сред останалите предложения е красивият и съзерцателен филм на Мурат Чери „Сън сънувах“ (кадър най-горе). 8-годишно момче заминава да живее на село при своите баба и дядо. Там то живее в хармония с природата, но трудно се разбира с местните деца.

Премиера ще има дебютът на Елиф Акарсу Полат и Чигдем Бозали „Писма на съдбата“.
Писма на съдбата


Филмът представя историята на самотна зряла жена. В търсене на любовта, тя си намира странно хоби. Чрез рубрика във вестника, започва да си пише със затворници, с мисълта, че споделя с непознати. Един от тях е осъден до живот. Спокойна, че никога няма да го срещне, писмо след писмо тя започва да го чувства все по-близък и чака писмата му с нетърпение.

Сред документалните предложения на фестивала е мащабният проект „Лица и стъпки“ на Салих Йоздерия, заснет в свещените градове Мека и Медина, с изключителни кадри на милиони вярващи, тръгнали на тържествено поклонение.

13-ото издание на София МЕНАР се провежда от 15 януари до 31 януари, 2021 година, онлайн, заради пандемията от коронавирус. Домакин на кинофестивала е Neterra TV+, където могат да бъдат гледани всички филми. Зрителите ще имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лева, 10 филма за 20 лева или абонамент от 30 лева за всички филми.