Кипър плаща почивката на туристи, заразили се с коронавирус в страната

Кипър

Кипър плаща почивката на заразили се с коронавирус туристи при посещение в страната.

Кипър ще плаща разходите на заразили се с новия коронавирус туристи, при почивката си в островната държава.

Правителството на република Кипър обеща, че всеки заразил се с COVID-19 чуждестранен турист на територията на острова ще получи парите си обратно, предаде агенция BBC на 28 май 2020 г.

В писмо, публикувано на 27 май 2020 г., се посочва, че настаняването, лекарствата и средствата ще се възстановяват както на заразилите се, така и на семействата им. Писмото е подписано от външния министър Никос Кристодолидес, министъра на транспорта Янис Каросос и аместник-министъра на туризма Савас Пердиос.

Туризмът съставлява около 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Кипър.

Заразените с коронавирус туристи трябва само да покрият разходите си за трансфера от и до летището и за обратния полет, с който ще се връщат, откъдето са дошли.

Официалните власти съобщиха също, че са подготвили за туристите с положителен тест за Ковид-19 специална болница със 100 легла. Членовете на семействата на пациентите ще бъдат настанявани в няколко т.нар. „карантинни хотели“ с 500 стаи.

Кипър разделя държавите на две групи в зависимост от степеннта на зараза от коронавирус там. Туристите от първата група държави, където коронавируса е овладян или са отчетени малък брой случаи, като България например, няма да има нужда да представят здравен сертификат.

Туристите от втората група страни, където епидемията от коронавирус още не е утихнала, ще трябва да покажат документ за отрицицателен резултат от PCR за Ковид-19, валиден от последните 72-часа преди пристигането им в Кипър. Ако нямат такъв, ще им бъде направен на летището срещу 60 евро и докато излязат резултатите, ще бъдат помолени пристигналите да се самоизолират за 24 часа в мястото, където ще отседнат.

Списъкът с държавите в двете групи ще се редактира всяка седмица в зависимост от епидемиологичната картина в съответната страна.

На пристигащите туристи ще бъде измервана температурата още по време на полет и ще бъде отбелязвана при кацане на летището.

Туристите в Кипър ще трябва да спазват дистанция от 2 метра на открито пространство и 3 метра на закрито пространство от всяка друга група. Ако физическата дистанция е невъзможна – като в публичния транспорт или на летищния терминал, носенето на маска е задължително, вкл. по време на полет.

Растоянието между плажните чадъри е определено да бъде на 4 метра, а отстоянието между шезлонгите – 2 метра.

Навсякъде ще има дезифенктанти.

На случаен принцип кипърските власти ще тестват туристите за Ковид-19, независимо от страната на пристигане, като разходите за тях ще бъдат поемани от правителството на Кипър.

Пълният протокол е публикуван в официалния туристически портал на Кипър.

Снимка на морска пещера в Кипър: Димитрис Вецикас