Киселото мляко в България пълно с растителни мазнини

С години продължават в България да ни пробутват неистинско кисело мляко!

Пазарът на кисело мляко в България продължава дае залят от продукти с растителна мазнина, алармираха от Асоциацията на млекопреработвателите.

От Министерството на земеделието и храните заявиха, че не им достигат пари и човешки ресурс, за да осъществяват необходимия контрол на пазара.

За нас, гражданите и данъкоплатците, това НЕ е оправдание. Ето още страшни факти:

От близо две седмици в големите търговски вериги се продава кисело мляко за по 5 и 9 стотинки на брой, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите у нас Димитър Зоров: „То е под себестойността на кофичката с капачката. На него пише кисело мляко, а отстрани с малък шрифт под запечатващия кант пише „растителна мазнина.

Д-р Мая Макавеева от Министерството на земеделието и храните призна, че е незаконно продукт, който се предлага като оригинално кисело мляко, да съдържа растителна мазнина. Оказва се, че ведомството досега не е знаело за продажбата на такива продукти: „Случаят с това мляко за 9 ст. и с това с растителната мазнина ще бъде проверен. Няма проблем. С всички съкращения на база инспектори нямаме достатъчност да сме постоянно на пазара и да проверяваме там. Притеснени сме с тези неща относно финансите от близо една година, точно с тези проверки“.

Димитър Зоров остро възрази на оправданието, че контролният орган няма финансов ресурс, за да си върши работата: „Държавният орган не да говори, че няма пари. Има пари, ние плащаме достатъчно ветеринарни такси. Една проба на мляко е 2.50 евро в Холандия, тук е 16 лева. Те излизат от нашите джобове.

От министерството съобщиха, че миналата година са направили общо 93 000 проверки в търговската мрежа, но не пожелаха да уточнят колко акта за нарушение са издали. По време на дискусията стана ясно, че стандартът за киселото мляко вече е изработен, но има спор между фирмите как да се казва и затова все още не е приет.

Снимка: Zdraven.bg