Кисело мляко срещу възпаления, хипертония и за по-здрави черва

кисело мляко

Ежедневното похапване на кисело преди хранене предпазва от възпаления и има благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система.

Американски диетолози препоръчат да се хапва кисело мляко между храненията, защото сваля кръвното налягане, предотвратява артрита и нормализира бактериите в храносмилателната система.

Дори при хората, които ядат много месо и въглехидрати, киселото мляко ограничава възпаленията, предизвикани от наситените мазнини.

Учените от университета на Уисконсин-Медисън са работили със 120 жени в предменопауза. Те са поискали от половината, които били или със затлъстяване, или с нормално тегло, да ядат по кофичка от 340 г нискомаселно подсладено кисело мляко дневно. Други 60 трябвало да ядат същото количество продукти без мляко.

Изследването е поредното, което показва, че ферментиралите млечни продукти като киселото мляко и сиренето, имат благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничават възпаленията. Това противоречи на разпространените препоръки да бъдат избягвани млечните продукти.

Наблюдавахме незабавен ефект, който продължи девет седмици, каза ръководителят на екипа д-р Брад Болинг за британското онлайн издание Daily Mail Online. Предполагаме, че с времето той ще се увеличава.

Учените установиха значителен спад на молекулите, сигнализиращи за възпаление, в кръвта на участничките на режим с кисело мляко.

Освен това киселото мляко подобрява метаболизма на глюкозата на доброволките със затлъстяване и ускорява спада на нивата на глюкозата след хранене.

Времето, по което се яде киселото мляко, не е важно, уточниха учените. От ключово значение е да се приемат добри бактерии заедно с нормалната храна.

Изследването не поставя и горна граница на приеманото кисело мляко дневно. Учените са се спрели на количество от 340 г (около 300 калории), защото това е половината от препоръчваното за дневна дажба на млечни продукти в САЩ.

Хроничното възпаление се свързва със затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечносъдови и други заболявания.

Възпалението може да е за добро, тъй като е част от вродената имунна система на тялото, нашата първа защита срещу болести и наранявания. Но когато то трае твърде дълго, това може да накара организма да атакува себе си, причинявайки биологични поражения на нашите органи и системи.

Противовъзпалителните лекарства, като аспирин, напроксен, хидрокортизон и преднизон, могат да спомогнат за смекчаване на ефектите от хроничното възпаление, но всеки от тях носи собствени рискове и странични ефекти от употребата им.

Така през последните две десетилетия учените търсят алтернативи, които да са безопасни, леки и с дългосрочна ефективност.

Киселото мляко изглежда е най-надеждният млечен продукт за борба с опасно възпаление, каза д-р Болинг.

Ние се интересувахме от цялата категория млечни продукти, защото в някои предишни проучвания със затлъстели индивиди, които са консумирали прясно мляко, сирене, кашкавал и кисело мляко, е имало общ противовъзпалителен ефект, казва още Болинг пред Daily Mail Online. Затова решихме да направим по-сериозно наблюдение върху киселото мляко, което е най-обещаващо за доброто здраве на червата.

За изследването, едно от най-мащабните до момента, екипът учени избрали нискомаслено подсладено кисело мляко, защото то е най-широко разпространено в магазинната мрежа на САЩ.

Пробиотиците в киселото мляко потискат вредните бактерии в червата.

Проучването не установило кои съединения в киселото мляко са отговорни за изместването на биомаркерите, свързани със стимулиращия здравето ефект, или как те точно действат в организма. Д-р Болинг каза, че това е следващата им стъпка.

Zdraven.bg препоръчва на читателите да не употребяват подсладени млека, макар такива продукти също за са масово разпространени в българските магазини, защото добавената захар със сигурност понижава полезното действие на обикновеното кисело мляко. Също така не използвайте нискомаслени млека под 2%.

Снимка на домашно кисело мляко: Zdraven.bg