Кисело мляко срещу инфаркт

кисело мляко

Киселото мляко намалява риска от инфаркт до 30%.

Киселото мляко намалява риска от инфаркт за хората с високо кръвно налягане, съобщава статия в британското издание Daily Mail, позовавайки се на американски учени.

Особено подчертан е този ефект при жените. Именно при тях поне две порции кисело мляко седмично намаляват риска от инфаркт и инсулт с до 30 процента. При мъжете рискът намалява с до 19 процента.

Учените от Бостънския университет обясняват полезния ефект на киселото мляко за сърцето с комбинацията от естествена ферментация и съдържанието на калций.

Авторът на изследването Джъстин Буендия от Бостънския университет заяви: Резултатите ни дават важни нови доказателства, че киселото мляко може да бъде полезно за здравето на сърцето както самостоятелно, така и като неразделна част от диета, богата на богати на фибри плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Предишни изследвания установиха, че калцият е важен за нормалното свиване и отпускане на сърцето, а пробиотиците от ферментиралите храни намаляват кръвното налягане.

Американските учени са анализирали данните за 55 898 жени на възраст от 30 до 55 години и 18 232 мъже на възраст от 40 до 75 години от изследване, обхванало медицински служители.

Полезните бактерии в киселото мляко намаляват също симптомите на депресия, установиха учени от университета Макмастър през 2017 година, припомня агенция БТА.

Снимка на домашно кисело мляко: Марко Верх