Кисело мляко срещу коронавирус?

кисело мляко
кисело мляко

Редовната консумация на кисело мляко може би обяснява ниската смъртност от коронавирус в България, предполага международно изследване.

Ферментиралото мляко и прясно и кисело зеле може би допринасят за по-ниска смъртност от коронавирус, се сочи в мащабно изследване.

Изводите от проуцване, изследващо връзката между смъртността от коронавируса и хранителните навици между различните нации, озаглавено „Is diet partly responsible for differences in COVID-19 death rates between and within countries?“, е публикувано в медицинското издание Clinical and Translational Allergy на 27 май 2020 г.

Учените отбелязват, че нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като България, Гърция и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19 спрямо други части на света.

Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма, като пример за консумация на зеле са Румъния и Турция.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването, цитиран от агенция БГНЕС.

Според СЗО, в Германия, с изключение на две граничещи с Франция федерални провинции, има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, прибалтийските републики, Финландия, България, Гърция и Румъния.

Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите твърдят, че храната може да бъде ключовата разлика между нациите.

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет.

Снимка на купичка с кисело мляко: Zdraven.bg