Кислород в алкохола срещу махмурлук

кислород в алкохол

Кислород в алкохола помага срещу махмурлук.

Обогатяването на алкохола с кислород може да намали или премахне напълно страничните ефекти от махмурлука, съобщиха южнокорейски учени.

Изследването показва, че повишаването на концентрацията на кислород в напитките ускорява разграждането на алкохола в кръвта. Подобна модификация на спиртните напитки не променя качествата им, а само ускорява изтрезняването.

Етанолът се окислява до ацеталдехид, след което се окислява до вода и въглероден диоксид в тялото след консумацията му, обяснява Кван-Ил Куон, професор в Колежа по фармация в Националния университет Чунмнам и автор на изследването.

Няколко проучвания вече са показали, че водата с висока концентрация на кислород може да подобри способността за оцеляване на мишки, възстановяването на умората и функцията за издръжливост на аноксията, добавя Хай Гуанг Йеонг, професор в катедрата по токсикология в Колежа по фармация в Националния университет Чунмм. Така може да се увеличи и съхранението на енергията. Влиянието на концентрацията на разтворен кислород върху фармакокинетиката на алкохола досега не е описано. Това е първото проучване, който изследва влиянието на концентрациите на добавен кислород върху фармакокинетиката на алкохола при здрави хора.

Проф. Куон и колегите му направиха три експеримента с 49 здрави доброволци (30 мъже, 19 жени) със средна възраст 27,2 години.

Заключението на учените е, че повишената концентрация на кислород в алкохолните напитки ускорява метаболизма и елиминирането на алкохола. Така повишените концентрации на кислородя в алкохола може да играе важна роля за намаляване на страничните ефекти и инциденти, свързани с алкохола.

Проучването е публикувано в специализираното издание Alcoholism: Clinical and Experimental Research на 24 април 2010 г.

Zdraven.bg поздравява всички с песни в специални колекции от песни с видео клипове, в които героите са попрекалили с алкохола:

както и с песни за бира:

и песни за вино:

Снимка на кислород в алкохол: Рамзи Хашишо