Китайската ваксина за COVID-19 създава успешно имунитет


коронавирус

Китайската ваксина срещу COVID-19 дава имунитет най-късно 28 дни след първата доза.

Китайската ваксина срещу COVID-19 дава имунитет до 28 дни след приемане на първата доза, заяви Лю Дзинжен, ръководителят на Китайската национална фармацевтична група (Sinopharm), която ще произвежда ваксината.

В момента Sinopharm провежда третия етап на международни клинични изпитания на ваксината в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ). Очаква се лекарството да се появи на пазара за ползване от населението в края на декември 2020 г.

„Една инжекция ви дава 97-процентова гаранция за защита, антителата се развиват бавно. В нормална ситуация, необходимото ниво на антитела за борба с COVID-19 ще се развие в рамките на половин месец. Ако направите две инжекции, 100-процентовата защита е гарантирана“, заяви Ли-у Цзинчжен за китайската държавен ежедневник Guangming на 18 август 2020 г.

„Очакваме една инжекция да струва няколко стотин юана. Ако има две инжекции, цената ще бъде в рамките на 1000 юана (144.27 щански долара по текущ обменен курс)“, каза Ли-у, който също е с инжектирана ваксина.

Не всички 1.4 милиарда китайци трябва да бъдат ваксинирани, каза още Ли-у, като предложи студентите и работещите в градовете да се ваксинират, докато хората, които живеят в селските райони със сравнително по-малко население, не е необходимо.

След като ваксината стане достъпна за обществеността, някои големи групи като медицински работници и студенти вероятно биха могли да я получат безплатно, докато други ще трябва да се ваксинират за своя сметка, смятат анализатори.

По-рано беше съобщено, че китайската ваксина срещу коронавирус КОВИД-19 е преминала успешно втората фаза на клиничните изпитания. Резултатите от нея са публикувани в специализираното медицинско издание The Journal of the American Medical Association на 13 август 2020 г.

Китайските учени стартираха втората фаза на клиничното изпитание на ваксина за COVID-19 в град Ухан. Това е първият кандидат на Китай за рекомбинантна ваксина за новия коронавирус, съобщи Радио Китай за света още на 15 април 2020 г.

Тази ваксина навлезе във втора фаза от изпитанията с общо 500 доброволни участници. Най-възрастният сред тях е 84-годишният жител на Ухан, г-н Сюн Джънсин, който е завършил ваксинацията сутринта на 13 април 2020 г., придружаван от дъщеря си.

Изпитанията са ръководени от Центъра за контрол и превенция на болестите на провинция Дзянсу, съвместно с провинция Хубей и болница „Джуннан“ към Уханския университет.

Ваксината е разработена от Института по биотехнология към Китайската военномедицинска академия.

Първата фаза от изпитанията се фокусираше върху безопасността, докато втората ще се съсредоточи главно върху ефикасността.

Колаж: Фернандо Жиминаисела

loading...