Турция избра китайската ваксина срещу COVID-19

ваксина срещу коронавирус Sinovac

Китайската ваксина срещу COVID-19 дава имунитет най-късно 28 дни след първата доза.

Турция закупува 50 милиона дози от китайската ваксина срещу коронавируса. Тя ще бъде поставяна безплатно, а останалите одобрени от турските здравни власти ваксини ще могат да се купуват в аптеките.

Първите 10 милиона дози от китайската ваксина на Sinovac, вече са пристигнали в Турция и правителството започва поетапна ваксинация на всички желаещи.

Турският здравен министър Фахреттин Коджа, че съответните законови процедури са завършени. Фахреттин Коджа посочва, че приоритетно ще бъдат ваксинирани медиците на първа линия, след което ще се премине към ваксинация на лицата с хронични заболявания и от рисковите групи. Ваксинацията е безплатна, като от гражданите няма да се изисква да заплащат никаква сума.

На 28 ноември доброволци се включиха в третия етап от изпитанията на китайската ваксина срещу коронавирус в Турция. Те бяха ваксинирани в болница в Истанбул като част от фаза три на изпитанията на ваксината.

Китайската ваксина срещу COVID-19 дава имунитет до 28 дни след приемане на първата доза, заяви още на 18 август 2020 г. Лю Дзинжен, ръководителят на Китайската национална фармацевтична група (Sinopharm), която произвежда ваксината.

Китай има сключени договори за доставка на Sinovac и с други две държави – Бразилия и Индонезия. В столицата на Индонезия Джакарта също вече са доставени 1.2 млн. дози. Тъкмо в страни с горещ климат и лоша инфраструктура китайската ваксина има едно голямо предимство пред останалите – тя не трябва да се складира при много ниски минусови температури. Освен това тя била годна за използване в продължение на три години, ако се съхранява при температури между 2 и 8 градуса.

Ваксината Sinovac е получила временно одобрение за спешни случаи в самия Китай още в края на месец август, но този вид одобрение разрешава само ограниченото ѝ ползване. Ръководителят Джин Уейдонг заяви в края на септември, че от началото на 2021 година тяхната ваксина ще може да се доставя из целия свят. В Китай вече били ваксинирани няколко хиляди души, макар че изследванията върху доброволци още не са завършили.

Китай е в състояние да произвежда годишно по 300 милиона дози Sinovac, а до края на годината ще се построи допълнителен тракт, така че годишното производство да се удвои на 600 милиона дози.

Sinopharm проведе третия етап на международни клинични изпитания на ваксината в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

„Една инжекция ви дава 97-процентова гаранция за защита, антителата се развиват бавно. В нормална ситуация, необходимото ниво на антитела за борба с COVID-19 ще се развие в рамките на половин месец. Ако направите две инжекции, 100-процентовата защита е гарантирана“, заяви Ли-у Цзинчжен за китайската държавен ежедневник Guangming.

„Очакваме една инжекция да струва няколко стотин юана. Ако има две инжекции, цената ще бъде в рамките на 1000 юана (144.27 щански долара по текущ обменен курс)“, каза Ли-у, който също е с инжектирана ваксина.

Не всички 1.4 милиарда китайци трябва да бъдат ваксинирани, каза още Ли-у, като предложи студентите и работещите в градовете да се ваксинират, докато хората, които живеят в селските райони със сравнително по-малко население, не е необходимо.

След като ваксината стане достъпна за обществеността, някои големи групи като медицински работници и студенти вероятно биха могли да я получат безплатно, докато други ще трябва да се ваксинират за своя сметка, смятат анализатори.

По-рано беше съобщено, че китайската ваксина срещу коронавирус КОВИД-19 е преминала успешно втората фаза на клиничните изпитания. Резултатите от нея са публикувани в специализираното медицинско издание The Journal of the American Medical Association на 13 август 2020 г.

Китайските учени стартираха втората фаза на клиничното изпитание на ваксина за COVID-19 в град Ухан. Това е първият кандидат на Китай за рекомбинантна ваксина за новия коронавирус, съобщи Радио Китай за света още на 15 април 2020 г.

Тази ваксина навлезе във втора фаза от изпитанията с общо 500 доброволни участници. Най-възрастният сред тях е 84-годишният жител на Ухан, г-н Сюн Джънсин, който е завършил ваксинацията сутринта на 13 април 2020 г., придружаван от дъщеря си.

Изпитанията са ръководени от Центъра за контрол и превенция на болестите на провинция Дзянсу, съвместно с провинция Хубей и болница „Джуннан“ към Уханския университет.

Ваксината е разработена от Института по биотехнология към Китайската военномедицинска академия.

Първата фаза от изпитанията се фокусираше върху безопасността, докато втората ще се съсредоточи главно върху ефикасността.

Снимка на китайската ваксина срещу коронавирус: Sinovac

loading...