Китайска гъба на безсмъртието


В Китай вирее гъба на безсмъртието, която укрепва имунитета и бори СПИН и рак. За какво още помага и защо се нарича така?

Гъбата линчжи или рейши, както още е известна, се използва от повече от 2000 години в китайската традиционна медицина. Смята се, че е много полезна за здравето и дори я наричат Гъба на безсмъртието.

Линчжи (или рейши) е гъба, която трудно се поддава на култивиране и по тази причина дълго време е била достъпна само за китайския елит. Смятало се, че тя е свещена и е израснала за пръв път на сакрално място – в градината на безсмъртието, който, според легендата, се е намирала на остров край бреговете на Китай.

Гъбата се използва за сваляне на високо кръвно налягане, за лечение на алергии и астма, за борба с разпространението на раковите клетки и дори за забавяне на процеса на стареене.

Експерти от Китайската академия на науките твърдят, че полизахаридите и тритерпените в състава й са ключови за поддържане на жизнените функции на човешкия организъм.

Гъбата рейши е нетоксичен и може да се приема ежедневно, без това да произвежда никакви странични ефекти. Когато се приема редовно, тя може да се възстанови тялото до естественото си състояние, което позволява на всички органи да функционират нормално, пише reishi.com. Рейши е и имуномостабилизатор – регулира и засилва на имунната система.

На вкус рейши е горчива гъба. Тялото (надземната част) и мицела се използват като лекарство.

Най-често гъбата рейши се използва за подсилване на имунната система като цяло, срещу вирусни инфекции като грип в т.ч. свински грип и птичи грип. Рейши помага при бъбречни и чернодробни заболявания, белодробни проблеми, включително астма и бронхит, сърдечни заболявания и уравновесява състояния като високо кръвно налягане и висок холестерол.

Твърди се, че рейши се използва и при лечение ХИВ / СПИН, височинна болест, синдром на хроничната умора (CFS), проблеми със съня (безсъние), язва на стомаха, отравяне, и херпес болка, пише webmd.com. Другите й приложения включват намаляване на стреса и предотвратяване на умората.

В комбинация с други билки, гъбата рейши се използва за лечение на рак на простатата.

Полезните свойства на губата рейши се дължат на съдържанието й на химикали, които изглежда имат различни потенциално полезни ефекти, включително активност срещу тумори и рак, както и благоприятен ефект върху имунната система.

В Южен Китай, автономен район Гуанси-Чжуан, е била открита рекордно огромна гъба линчжи през януари 2015 г., съобщава агенция БТА. Диаметърът й е бил 107 см, а теглото – 7,5 кг.

Снимка: Уендъл Смит

loading...