Китайски съвети срещу коронавирус

Китай вирус

Китай основно препоръчва срещу коронавируса ограничаване на контактите и пълна самодисциплина. Защо и какво още?

Вирусът не знае граници и никоя държава няма да остане настрана, така че не можете да се колебаете, повтарят в Китай относно световната пандемия от коронавирус.

Мерките, предприети от тази страна, се оказаха ефективни. Ситуацията там постепенно се нормализира.

Агенция РИА Новости помоли учени и лекари от Китай да формулират основните препоръки за справяне с пандемията и да посочат допуснатите грешки. Агенция БГНЕС ги преведе на български език:

Звучи банално, но най-ефективна в началото на епидемията е превенцията, тоест идентифицирането на заразените хора и навременната изолация на всички, които са влезли в контакт с тях, обяснява акад. Чонг Наншан, ръководител на експертна комисия на Държавния комитет по здравеопазване на Китайската народна република КНР. Но особеността на коронавирусната пневмония е, че още преди първите симптоми, заразеният човек е в състояние да зарази другите. Това е трудно да се предвиди, така че всички контакти трябва да бъдат проверени.

“Не съм съгласен с подхода на отделните страни, когато те правят тестове само от пациенти, така че можете да пропуснете латентни случаи на инфекция. За всички посетители от чужбина трябва да направите тестове за нуклеинови киселини и е по-добре да вземете проби от носа, а не от носоглътката”, каза Чонг Наншан.

Коронавирусната пневмония се характеризира с високо ниво на заразност и смъртност. Академикът предупреждава: няма доказателства, че оцелелите получават имунитет от вируса за през целия си живот, така че следващата задача е разработването и производството на ефективни ваксини, а това изисква международно сътрудничество.

“В Китай бяха използвани немедикаментозни мерки от обществен характер, а именно: изолация, медицински надзор, ограничаване на контакти и лични предпазни средства. Това ни позволи да ограничим разпространението на инфекцията и да обърнем нарастването на честотата на заболеваемостта. Така трябва да се действа и в други страни. И колкото по-рано, толкова по-добре”, подчертава ръководителят на експертната комисия за реагиране на епидемията от новия коронавирус на Държавния комитет на КНР по въпросите на здравеопазването Лянг Ваннян.

В Китай жилищните квартали бяха поставени на строг затворен режим: само един вход на територията с проверка на температурата за всеки, сортиране и дезинфекция на боклука и битовите отпадъци; ограничаване броя на клиентите в супермаркетите; визуална информация за превенцията.

Особено внимание трябва да се обърне на транспорта, припомня ръководителят на експертната група по контрол на ограничаването и антиепидемичния контрол на областно ниво на Централната управляваща група в Хубей У Хао. За да намали пътническия поток и натоварването на вагоните, метрото в Пекин дори въведе система от предварителни заявления за сутрешни пътувания в метрото – чрез приложението в смартфон. Всички станции в близост до болници или жилищни сгради бяха оборудвани със система за подаване на кислород. Платформите, тунелите и помещенията за вентилация се почистват и дезинфекцират няколко пъти на ден.

„През всичките 17 години след епидемията на острия респираторен синдром (ТОРС) ние считахме това заболяване за единично, систематична научно-изследователска работа по тази тема не води, следователно не бяхме достатъчно подготвени“, посочва акад. Джунг Наншан една от допуснатите грешки. Този път китайските учени бързо идентифицираха причинителя на инфекцията в Ухан. Страната веднага разработи планове за противодействие на епидемията, това е голяма стъпка напред в сравнение с 2003 г.

“Лекарите трябва да се защитават максимално и едва тогава да се захващат със спасението на други хора”, заяви събеседникът на РИА Новости. В началото на епидемията, поради липса на осведоменост за мерките за защита и липса на медицински съоръжения и оборудване, около три хиляди здравни работници се заразиха. Това подкопава техния ентусиазъм и работоспособност. Но грешките бяха взети под внимание и скоро дори се появи възможността за допълнително изпращане на 50 хиляди лекари в Ухан.

Деканът на катедрата по социални изследвания в Уханския университет Хе Сюефън отбелязва, че Китай включва три основни форми на организация на хората. Първият е на ниво предприятия и организации на работниците. Там те контролираха движението и здравословното състояние на всеки служител.

Вторият е на микрорайонно ниво. Управляваща компания, партньорство на собственици или управление на къщи мобилизира наемателите и говори за мерки за индивидуална и колективна защита. И накрая, третата е самоорганизацията. Активисти от всяка жилищна сграда наблюдаваха общата дисциплина. Интересно е, че по време на епидемия подобни действия не водят до разправии между съседите, а напротив, укрепват духа на взаимопомощ, каза деканът пред РИА Новости. Например, ако всички възрастни в семейството са заразени и хоспитализирани и децата се върнат у дома след карантина, отговорникът за сградата ще уреди съседите поред да се грижат за непълнолетните.

В Европа взаимната помощ и помощ също се засилиха. Но самодисциплината все още е проблем. Ще трябва да научим и това – така или иначе няма друг избор.

Колаж: Мохамед Хасан