Китоподобни бозайници разкриват еволюцията на менопаузата

косатки

Изследване на китове дава информация за еволюцията на менопаузата.

Изследване на менопаузата при китове може да помогне да се обясни защо се е развила тя, като се има предвид, че е позната само при 6 от над 6000-те видове бозайници, които съществуват сега, съобщи БТА.

От еволюционна гледна точка спирането на възпроизводството по средата на живота е биологическа загадка. Китовете, които преминават през менопауза, обаче живеят по-дълго от женските от други видове с подобен размер и това им дава възможност да се грижат за близките си, установиха учените от Университета в Екстър.

Менопаузата е рядка черта сред земните видове. Характерна е за хората, косатките и още четири вида зъбати китове.

Учените са сравнили продължителността на живота на 32 вида зъбати китове. Те са установили, че при 5 вида, преминаващи през менопауза – косатките, лъжекосатки, китовете белуга, нарвали и късоопашатите гринди, женските живеят около четири десетилетия по-дълго, отколкото женските с подобен размер от други видове, при които няма менопауза.

„Този резултат дава уникална представа за това как е еволюирала менопаузата. Китовете, които имат менопауза, имат сходен репродуктивен период с видовете, които нямат менопауза. Разликата е в живота след размножаването“, казва Сам Елис от университета в Екстър, Англия, и ръководител на изследването, резултатите от което са публикувани в списание „Nature“ на 13 март 2024 г.

По-дългият живот дава възможност на женските китове да помагат на децата и внуците си, без през същото време да се възпроизвеждат или да си съперничат с дъщерите си.

Изследвания на косатки в Тихия океан край САЩ показват, че женските спират да се възпроизвеждат на около 40 години, но често живеят над 60 години, дори над 80. Мъжките обикновено умират, преди на навършат 40 години.

Снимка на косатки: Aktim / Pixabay