Класация на любимия алкохол на българите

бира

Отличеният сайт за красота и здраве Zdraven.bg проведе мащабно проучване за любимия алкохол на българите.

Още в края на 2011 година правителството прие регламент за вино, ракия и мастика и вече виното в България (уж) се произвежда само от грозде.

Анкета с въпрос Кой алкохол най-предпочитате? беше проведена в най-популярната социална мрежа в света и България – Facebook чрез здравната фен страница www.facebook.com/Zdraven.bg. С тази анкета се търси кой е предпочитаният алкохол на българите по вкус, независимо от повода, настроението, сезона и цената за консумирането му, а не кой е най-употребяваният.

Анкетата стартира от март 2011 г. и до края на февруари 2021 г. в нея се включиха с отговор около 70 хиляди българи, от които 55,893 пълнолетни мъже и жени, които употребяват алкохол. Вие също можете да се включите ТУК.

Макар социолозите да оспорят представителността на статистиката, защото не е проведена на случаен принцип с представителна за обществото ни извадка, тя е направо с мащаби на малък национален референдум. Ето класацията за любимия алкохол на българите, какъвто най-много обичат да пият пред всеки друг:

1. Бира: 32%
За почти една трета от българите бирата е любимото питие. Бирата намалява стреса и е полезна след спорт, твърдят учените. Консумирана в умерено количество, бирата намалява риска от диабет и високо кръвно налягане и дори помага за отслабване. Жените, които пият от време на време бира имат много по-голяма плътност на костите. Освен това бирата предпазва от рак на гърдата и рак на простатата, установило германско изследване.

2. Уиски: 27.6%
уиски


Употребата на уиски води до по-лош махмурлук в сравнение с водката.

3. Водка: 16.5%
водка
Водката съдържа най-малко калории средно на градус алкохол спрямо другите алкохолни напитки. Освен това махмурлукът от препиване с водка е най-лек в сравнение с друг алкохол.

4. Вино: 8.7%
вино
Умереното консумиране на вино води до здрав мозък и дълголетие, твърдят учените. Виното помага на сърцето и срещу диабет, инфекции и камъни в жлъчката. Световният фонд за ракови изследвания твърди също, че слабоалкохолно вино помага срещу рак. Съществува и диета с червено вино за отслабване.

5. Ракия: 7%
ракия
Традиционна за българската трапеза, ракията, греяна, е домашен лек при простуда.

Над 4% от българите предпочитат друг алкохол като 2% посочват ром, 0.44% – коняк, а 1% – мастика като любимо питие.

Не забравяйте, че полезният ефект при бира, вино, ракия, водка се наблюдава само при умерено консумиране на алкохол и препиването вреди!

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя колекция от музикални видеоклипове, в които героите вече са на няколко чашки..:

Снимки: Zdraven.bg