Класифицираха 13 гена, отговорни за сърдечни заболявания


Международна група от изследователи е разработила списък с 13 гена, които предразполагат към риск от коронарни проблеми, което може да помогне за откриването на други средства за борба със сърдечносъдовите заболявания.

Общо 167 изследователи от над 100 организации от Канада, Европа и САЩ са изследвали данните от 14 изследвания на ДНК, с участието на над 140 хиляди души, съобщи агенция БГНЕС. Те са установили, че при тези, които имат случаи на атеросклероза в семейството, има малки вариации в кода на 13 гена.

Изследването, публикувано от сп. Nature Genetics, удвоява броя на гените, за които е известно, че увеличават риска от сърдечносъдови болести. Те се дължат наполовина на генетиката и наполовина на начина на живот, включително пушенето, алкохола и недостатъчните упражнения.

Според Робърт Робъртс, председател на Института по кардиология на университета в Отава, откритието дава възможност за ” нови методи на лечение”.

Сега трябва да разберем как функционират тези гени, което ще подобри значително познанията ни за болестта и може да помогне да се създадат нови лечения“, подчерта Нилеш Самани, професор по кардиология от университета в Лестър, Англия.

Снимка: Свилен Милев, sxc.hu

loading...