Класическа литература стимулира мозъка

Класическата литература стимулира мозъка.

Четенето на класическа литература като творбите на Шекспир стимулира мозъка и подобрява умственото здраве, установиха британски учени.

Откритието е на изследователи от университета в Ливърпул, Англия, според които четенето на труден старомоден език светва лампичка в мозъка. Учените изследвали мозъка на доброволци и ги наблюдавали, докато четат класически текстове от най-големите британски автори.

За да проверят теорията си, изследователите предоставили на доброволците модерен превод на същите велики книги. Те установили, че оригиналните версии предизвикват по-голяма електрическа дейност в сивото вещество на участниците.

Изглежда, че четенето на по-трудни текстове раздвижва повече мозъка и кара читателите да се въздържат от бързо обръщане на страниците.

Изследването показва силата на литературата за промяната на менталните пътеки и за раждането на нови мисли, форми и връзки както в младите, така и в по-улегналите мозъци, заяви проф. Филип Дейвис, който работел по изследването, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Paul Lowry