Климатът влияе върху пиенето на алкохол

водка през зимата

По-студеното време и по-малкото часове на слънчева светлина увеличават консумацията на алкохол и алкохолната цироза по света.

Учени определиха особености на климата, способстващи за възникването на алкохолна зависимост. Техните резултати показват, че по-студеният климат може да играе причинно-следствена роля при алкохолната зависимост, свързана с консумацията на алкохол.

Климатичните условия на мястото, където живеете, може да повлияе колко алкохол да пиете. Според изследвания на отдела по гастроентерология към Университета на Питсбърг в САЩ, хората, живеещи в по-студените райони и огрявани с по-малко слънчева светлина пият повече алкохол, отколкото тези в топлите страни. Колкото повече намаляват температурите и слънчевата светлина, толкова повече се увеличава консумацията на алкохол, твърдят те. В проучването са взели участие и автори от други университети в САЩ, като и такива от Мексико.

Алкохолизмът е най-силно развит в страните със студен климат, докато в топлите региони хората пият значително по-малко и по-умерено.

Климатичните фактори също бяха свързани с прекомерното пиене и разпространението на заболяванията на черния дроб, причинени от алкохола – една от основните причини за смъртността при пациенти с продължително прекомерно пиене на алкохол.

Това е факт, който всеки е приемал от десетилетия, но никой не е научно доказал това. Защо хората в Русия пият толкова много? Защо в Уисконсин? Всеки предполага, че това е така, защото е студено, казва водещият автор на проучването Реймън Баталер, доктор по хепатология и професор по медицина в Университета на Питсбърг в публикация на сайта на университета.

Но ние не успяхме да намерим един документ, свързващ климата с приема на алкохол или алкохолната цироза. Това е първото проучване, което систематично доказва, че в световен мащаб в по-студените райони и в зоните с по-малко слънце, се наблудават повече пиене на алкохол и случаи на алкохолна цироза, пояснява той.

Световна карта на моделите за пиене и климат: приема на алкохол на глава от населението в литри (горе), средна годишна температура (долу вляво) и средна брой на слънчевите часове през годината (в долната дясна част). Илюстрация: Джон Уйли и синове.

климат и алкохол

Използвайки данни за 193 суверенни държави, както и за 50-те щати в САЩ, от източници като Световната здравна организация (СЗО), Световната метеорологична организация и други големи бази публични данни, екипът установи ясна обратнопропорционална зависимост между климатичните фактори – средната температура и часовете на слънчевата светлина – и консумацията на алкохол, измерена като общ прием на алкохол на глава от населението, процента от населението, което пие алкохол, и честотата на пиене на алкохол.

Учените твърдят, че са взели под внимание и допълнителни фактори, което могат да изкривят данните, като религиозната принадлежност и как тя влия върху консумацията на алкохол. Когато са търсили модели на разпространението на цироза, изследователите ка контролирали фактори, които биха могли да влошат ефекта на алкохола върху черния дроб, като вирусен хепатит, затлъстяване и тютюнопушене.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Hepatology на 16 октомври 2018 г. Проучването е подкрепено от Националния институт за злоупотреба с алкохола и алкохолизма в САЩ, Националния съвет на науката и технологиите в Мексико и Асоциацията за изследване на черния дроб в Испания.

Снимка на бутилки водка в снега: Кирси