Кога оригването е лошо?

оригване

Оригването може да е симптом на сериозни заболявания.

Оригването е физиологично действие, при което газ от стомаха излиза през устата. Този процес често се придружава от силен звук и мирис, а понякога и понякога с оригването може да бъде пренесена малка част от стомашното съдържимо.

Оригване след хранене или пиене е често явление и основно се дължи на газирани напитки, лоша храна или преяждане.

При консумацията на газирани напитки се получава засилено образуване на газ, който търси начин да излезе от тялото. При пиене със сламка се поглъща наред с напитката още по-голямо количество въздух.

Някои храни също предизвикват оригване – сред тях са мляко, яйца, жито, царевица, соя, ядки, цитрусови плодове, шоколад.

Кога обаче оригването трябва особено да ни притеснява?

Ако оригването е съпроводено с повръщане:
Това може да е признак на киселинен рефлукс или хиатална херния. То може също така да сочи за запушване в тънките черва или стомаха, което пък е признак за язва.

Оригване и подуване:
Ако получавате сериозно подуване – или коремна дистония – това състояние не е често срещано и е в резултат от ферментацията на храната в стомаха и образуване на прекомерно количество газ.

Това може да е признак на тежка непоносимост към храна или алергия – като напр. към глутен, фруктоза или непоносимост към лактоза.

За да се справите с това трябва да промените хранителния си режим, за да се намали непоносимостта, или се хранете в по-малки количества, но по-чести хранения, за да не сте гладни.

Често оригване, съпроводено със загуба на тегло и апетит:
Внезапна загуба на тегло или загуба на апетит може да доведе до рак.

Бхавеш Шах, медицински директор на Медицински център за интервенционна гастроентерология в Лонг Бийч, САЩ, съобщи за изданието „Women’s Health“, че „когато оригването се свързва със загуба на тегло, намаленият апетит може да е признак на възпаление, инфекция, язва или рак.“

Оригването е съпроводено със запек или диария:
Оригване наред със запек, е често срещан признак на синдрома на раздразнените черва, който може да причини газове и да увеличи подуване.

Д-р Бхавеш добавя: „Диарията може да се дължи и на синдрома на раздразнените черва, но ако обаче се наблюдават и други симптоми, това може да се дължи и на състояния като целиакия (алергия към глутена), тънкостезален бактериален свръхрастеж, болестта на Крон или улцерозен колит – всички тези заболявания също могат да доведат до учестяване на оригването.“

Постоянното оригване може да е симптом също на гacтpит, стoмaшнa диcлeпcия, хepния нa диaфpaгмaтa, възпaлeниe нa xpaнoпpoвoдa, зaбoлявaния нa жлъчния мexyp или съpдeчнo-cъдoви зaбoлявaния.

Zdraven.bg препоръчва, ако забелязвате някои от посочените симптоми, непременно да се обърнете към личния си лекар.

Снимка на оригване: Хендрик Дакин