Кои български фирми ни продават пилешко, препълнено с вода

пилешко

Ето списък с български фирми, които ни продават пилешко, препълнено с вода.

Вече са известни имена на фирми, които са инжектирали вода и солени разтвори в продаваното от тях пилешко месо, съобщава БНТ и агенция БТА.

При съвместна акция на Комисията за защита на потребителите и Агенцията по храните през май 2011 г. бяха взети проби от продуктите на 12 фирми и са открити злоупотреби при осем от тях. Като първо нарушение всички те ще бъдат глобени с по 10 000 лв.

Най-много вода е намерена в пилешкото месо на плевенската фирма “Мария Цонкова” – 51%. Другите нарушители са “Пилко” ЕООД (Разград), “Поло комерс” ООД, “Чикън груп” ООД (Бургас), “Нанюк интернешънъл” ООД, “СВС 98” ЕООД, “Галус трейд” ООД (Костинброд).

Две фирми – “Поло комерс” ООД и “СВС 98” ЕООД, ще бъдат глобени, тъй като са използвали заблуждаваща информация върху етикета – продавали са продукт, различен от описания на опаковката.

Завишените количества вода и соли в пилешкото са от проби, взети от продукти на сравнително големи производители у нас, уточняват от Агенцията по храните.

Наднормени количества вода и соли не са открити в продуктите на “Градус” – Стара Загора, “Джиев” (Костинброд), “Гала” (Монтана), а “СВС 98” ЕООД е и в двата списъка, тъй като различните й продукти са показали различни резултати.

Освен, че ще бъдат глобени, фирмите нарушители ще трябва да си изтеглят некачественото пилешко от пазара, обяви директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Той обясни, че фирмите, при които не са открити нарушения, обикновено са големи производители със затворен цикъл. Неизрядни са главно по-малки фирми, които купуват пилешко от големите, инжектират са го със солени разтвори и са го предлагат на пазара с добра печалба.

От Агенцията по храните обявиха, че проверките продължават.

Снимка: Асиф Акбар