Кои вредни навици разболяват децата в България?

дете

Употребата на вредни храни, алкохол, цигари и липса на спортна дейност са сред основните причини за здравни проблеми от Югоизточна Европа.

Здравето на децата и младите хора е основен приоритет в програмата на българското правителство, тъй като това е инвестиция в бъдещите поколения и просперитета на държавата, заяви заместник-министър Светлана Йорданова пред делегатите на 39-та регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа на 23 ноември 2017 г.

Тази година темата е посветена на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа. България пое ротационното председателство на Здравната мрежа.

Употребата на вредни храни, алкохол, цигари и недостатъчното движение са сред основните здравни проблеми при децата от Югоизточна Европа, съобщават от Министерството на здравеопазването на Република България.

Ако сега започнем да правим нещо за здравето на нашите деца, за храненето им, за ограничаване на тютюнопушенето, резултатите ще ги видим след 10-15 години, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Участниците в 39-та регионална среща на Здравната мрежа бяха категорични, че от най-ранна възраст децата трябва да бъдат обучавани на здравословен начин на живот. Ръководителят на Секретариата на Здравната Мрежа д-р Мира Дашич даде за пример Черна гора, където за най-малките ученици има час по здравословен начин на живот.

Снимка: freestocks.org