Кои породи кучета са най-умни?

бордер коли

Кучетата имат интелект, но той зависи от породата.

И кучетата, естествено, имат интелект – някои са по-неподатливи на команди, а други ги научават веднага.

Психологът Стенли Корън, който се занимава с интелигентността на кучетата, пише още през 90-те, че съществува адаптивна интелигентност (т.е. да откриваш кое за какво служи например), работна (да следваш заповеди) и инстинктивна (вроден талант).

Франс де Ваал – бихейвиорист, проучващ животните – твърди, че хората имат навика да разглеждат интелекта на дадено животинче по доста ограничен и несправедлив начин.

Изследователите на кучешката интелигентност оповестиха данни за това коя порода животно е сред най-податливите на обучение, и кой вид изобщо нямат желание да се обучават.

В своята книга The Intelligence of Dogs (в превод „Интелигентността на кучетата“, първо издание през 1994 г.) Корън публикува резултатите от дълго изследване, направено въз основа на 199 съдии по кучешко подчинение, посочва BusinessInsider.

В първия раздел на книгата са посочени породите кучета, които научават нови команди за по-малко от 5 показвания, и се подчиняавт в 95% от случаите, в които стопанинът е поискал това.

На първо място е бордър колито. Ето най-умните кучешки породи, заемащи челните позиции в топ 10:

 1. Бордър коли
 2. Пудел
 3. Немска овчарка
 4. Немска овчарка

 5. Голдън ретривър
 6. Доберман (Доберман пинчер)
 7. Доберман

 8. Шетландска овчарка
 9. Лабрадор ретривър
 10. Папийон
 11. Ротвайлер
 12. Австралийско пастирско куче
 13. Във втората част на класирането за най-умни породи кучета попадат отлично работещи кучета, които са склонни да научат нова команда при пет до 15 показвания и да се подчиняват поне 85% от времето при подаването им. Те се класират от №11 до №26:

 14. Pembroke уелски корги
 15. Мини шнауцер
 16. Английски спрингер шпаньол
 17. Белгийският Тервурен
 18. Шипперке, белгийска овчарка
 19. Коли Кийсхонд
 20. Късмокосмест германски показалец
 21. Ретривър с плоско покритие, английски кокер шпаньол, стандартен шнауцер
 22. Бретан шпаньол
 23. Кокер шпаньол, ретривър за патица в Нова Скотия
 24. Ваймаранер
 25. Белгийски Малинойс, бернско планинско куче
 26. Померанско куче
 27. Ирландски воден спаниел
 28. Vizsla
 29. Кардиган уелски корги

В дъното на класацията за кучета, които са най-малко ефективни по отношение на запаметяване и изпълнение на команди, се нареждат на първо място ши тцу, след него са басетът, бийгълът, мастифът, пекинезът, чау-чау-то, а на най-последно място е афганската хрътка. Тя би научила нов трик след повече от 100 повторения, и в едва 30% от случаите, в които стопанинът й поиска да изпълни даден трик, ще го направи.

В заключение изследователите отбелязват, че едни от най-умните кучета са безпородните, които често живеят на улицата, защото са смесица от много породи, а естественият ход на природата е заложил те да взимат от предците си най-силните черти за оцеляване, затова умственият им капацитет е огромен и лесно се поддават на обучение.

Снимка на бордер коли: SoloStar; доберман: Яма Суцзана Маркос; Немска овчарка: Ивор Илич