Кои са най-емблематичните ястия за Стара Загора и региона?

пълнена чушка

Представяме най-емблематичните ястия за Стара Загора и региона.

В Старозагорско пълнят чушките със зеленчуци и варят сладко от хинап.

Едно от най-типичните и различни ястия, което старозагорските домакини готвят, е пълнени чушки със зеленчуци.

„Различното при приготвянето на оригиналната рецепта е, че чушките не се пълнят с ориз и гъби или кайма, а със зарзават – моркови, целина, магданоз и малко кромид лук“, разказа за БТА доц. д-р Евгения Иванова, завеждащ отдел „Етнография“ в Регионален исторически музей Стара Загора.

Тя посочи, че за региона е много характерно и сладкото от хинап.

„Рецептата за неговото приготвяне е много лесна, но като всяко нещо си има тънкост“, обясни още Иванова.

Необходимите продукти са 1 килограм, изчистени от костилките плодове; 500 грама захар и 250 милилитра вода. Първоначално плодовете се сваряват леко във водата и след това се прибавя захарта.

„Като всяко сладко, то трябва да се бърка, но много важно при приготвянето на сладко от хинап е да се бърка бавно и в една посока, за да може да се запази целостта на плода“, разказа още завеждащият отдел „Етнография“ в РИМ Стара Загора.

От думите ѝ стана ясно, че през 30-те и 40-те години това е била традиционната почерпка за гости в града. Хинапът е един малко познат, но полезен плод, който има свойството да понижава артериалното налягане, да регулира холестерола.

Още от кулинаро-историческата поредица „Кои са най-емблематичните ястия за България?“:
Най-емблематичните ястия за София и региона
Най-емблематичните ястия за Пловдивско
Най-емблематичните ястия за Варненския край
Пататникът е емблемата в кухнята на Родопите

Снимка на пълнена чушка: acques2017 / Pixabay