Кои са най-полезните спортове?

Мария Шарапова

Учени установиха кои са най-полезните спортове и водят до дълголетие.

Тенис на корт, плуване, карането на колело и аеробика са най-полезните за здравето видове спорт, смятат австралийски учени.

Нашите наблюдения са показали, че е важно не само това колко често и по колко тренирате, но също и самият вид на спорта. Изглежда, че практикуването на различни видове спорт може по различен начин да влияе на здравето на човек, заяви Еманюел Стаматакис от Университета в Сидни, Австралия, цитиран от агенциите БГНЕС и РИА-Новости.

Стаматакис и нейните колеги са направили заключенията си на базата на данни от социалните служби на Великобритания и Австралия от 1994 – 2006 г. за здравето на около 80 000 души, занимаващи се със спорт.

Целта на тяхното изследване е била да се установи дали интензивната физическа активност се отразява на продължителността на живота и предразположението към различни болести, инфаркт, инсулт и други проблеми на сърдечно-съдовата система.

Авторите също така решават да проверят до колко определените видове спорт също се отразяват на човешкото здраве. Така учените са стигнали до заключението, че не всички спортове са еднакво полезни.

Експертите са установили, че например спортове като футбол, бягане, тежката атлетика не се отразяват на продължителността на живота и смъртността от сърдечно-съдови проблеми.

В същото време някои динамични видове спорто като бадминтон, тенис на корт и скуош са сред най-полезните спортове при възрастните хора. Те понижават риска от преждевременна смърт с 47% и с 56% риска от проблеми със сърцето.

Аналогично плуването и аеробиката понижават шанса от смърт с 27%-28% и със съответно 36% и 41% – от сърдечно-съдови проблеми.

А ето какъв вид спорт е най-подходящ за вашата зодия:
Спорт за зодия Овен
Спорт за зодия Телец
Спорт за зодия Близнаци
Спорт за зодия Рак
Спорт за зодия Лъв
Спорт за зодия Дева
Спорт за зодия Везни
Спорт за зодия Скорпион
Спорт за зодия Стрелец
Спорт за зодия Козирог
Спорт за зодия Водолей
Спорт за зодия Риби

Снимка: Мариан Бевис