Кои са най-честите имена на родените в България през 2018 г.?

бебета

С какви имена се кръщават най-често новородените българчета през 2018 г.?

През 2017 г. най-много момчета са кръстени Георги, а най-много момичета – Виктория, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Интересното е, че Георги е на първо място и в класацията за новородени момчета от 2007-ма до 2015-та, но за две години отстъпва на името Александър. През 2018 г. Александър и Мартин са съответно на второ и трето място.

За разлика от Георги, Виктория категорично води първенството при женските имена от 2007 г. до сега.

През 2018 г. най-много новородени момиченца са кръстени Виктория, следват Мария и Никол, като челната тройка се запазва вече четвърта година. Преди 10 години отново Виктория води първенството, следва пак Мария, на трето място обаче е Габриела. От десетката за десет години са изпаднали Теодора и Гергана, на тяхно място са влезли София и Дария.

При момчетата тройката е Георги, Александър, Мартин както през 2018 г., така и преди десет години. От десетката за десет години са отпаднали Николай, Виктор и Кристиян, сменили са ги по-модерните Калоян, Теодор и Борис.

Като прибавим и по-възрастните българи и българки, ситуацията се променя, но само при жените – най- разпространеното женско име е Мария, а мъжкото – Георги.

Тази година от НСИ обявиха и кои са най-популярните фамилни имена в България. Това са Иванова, следвана от Иванов. На второ място са Георгиева и Георгиев, а на трето Димитрова и Димитров.

Най-много българи, над 370 хиляди празнуват на Цветница, следват имениците на Ивановден и Архангеловден.

През месец януари има най-много именици – над 779 хил. българи празнуват на Васильовден, Йордановден (Богоявление), Ивановден, Антоновден и Атанасовден.

Декември е най-наситеният откъм имени дни месец през годината – всеки втори ден някой има повод да почерпи, за да се слави името му.

Снимка на бебета: Юлиана Николова