Кои са най-чистите плажове по българското Черноморие?

плаж в Албена

Ако сте се запътили лютото към родното Черноморие, се чудите чист ли е плажът?

През 2017 г. 11 от 134 плажа и едно яхтено пристанище в България бяха отличени с международния екосертификат Син флаг.

Тази година символа на програмата могат да ползват плажовете на Албена, Дюни, Бялата лагуна край Каварна, Оазис в Царево, Созопол-Харманите, Поморие-изток, Слънчев бряг-юг, Слънчев ден, както и три плажа в Свети Влас – Централен, Нов и Източен, а също и яхтеното пристанище марина Диневи.

За да получат еко-сертификатът плажовете и пристанищата трябва да покрият около 30 критерия, поделени в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите.

Програмата Син флаг обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво. Тя поощрява чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието, като допринася, както със своето доброволно участие в екологични инициативи, така и с ежедневното си поведение. Програмата е много добре приета в страната и най-добрите плажове и яхтени пристанища се отличават със Син флаг за своето успешно екологосъобразно управление всяка година от 1995 г..

По инициатива пък на Нова телевизия журналисти съвместно с екипи на здравната инспекция направиха тестове на родните плажове.

При тестовете на властите се мерят нивата на ентерококи и ешерихия коли, които предизвикват чревни инфекции.

По тези показатели Черноморските ни плажове се категоризират като лоши, задоволителни, добри и отлични.

Пробите са показали, че морето е по-чисто на юг като стойностите, които са отчетени там са в пъти под опасните нива. Като пълни отличници са определени ивиците на Слънчев бряг, Лозенец, Синеморец и Бургас.

По Северното Черноморие стойностите също са в норма, но показателите не са така добри като на юг. Там с най-добри екохарактеристики могат да се похвалят Шабла, Русалка, Обзор и Свети Влас. Най-замърсен в момента е Офицерският плаж във Варна.

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална колекция от над 30 български песни за любимото лято:

Снимка на плаж в Албена: Албена АД

loading...