Кои храни най-често предизвикват рак?

колбас

Кои храни да избягваме, за да не хванем рак?

Над една трета от случаите на рак са свързани с храните, твърди Световната здравна организация (СЗО) още през 2009 г. Британски експерти определиха 3 основни продукта от хранително-вкусовата промишленост, които са най-честите причинители на рак.

На първо място е посочено преработеното месо и всякакви продукти от него – кренвирши, колбаси, бекон, шунка и подобни. Те увеличават риска от възникване на рак на стомаха и рак на червата. Причината да причиняват рак е, защото производителите на продуктите с преработено месо им добавят нитрати и нитрити, които са доказано канцерогенни. СЗО посочва, че дори само 50 грама преработено месо на ден (това е около 2 разанчета бекон или шунка) увеличават риска от рак на червата с 18%. За пряката връзка между развитието на рак и яденето на преработено месо СЗО предупреди през 2015 г.

На второ място е посочена захарта. Прекалената употреба на захар е също фактор за възникването на злокачествени тумори. Захарта е непряка връзка към развитието на онкологично заболяване. Самата захар не е канцерогенен продукт, но честото хапване на сладки изделия и пиенето на подсладени напитки води до наднормено тегло, което в крайна сметка увеличава риска от рак. Затлъстяването води до седем вида рак.

На трето място е посочен алкохолът. Прекаляването с алкохолни напитки засилва риска от рак, като 3% от случаите на онкологично заболяване във Великобритяния се дължат именно на прекалената му употреба, сочат данни на здравните власти там. Алкохолът се класифицира като “карциноген от клас 1”. Прекаляване с алкохол също причинява 7 вида рак като затлъстяването, макар други. Главният канцероген в алкохола е етанолът, който поврежда клетките в организма и увеличава риска от злокачествени образувания, посочва СЗО. Учени изчислиха също каква е безопасната доза алкохол на ден.

Всяка загоряла или препечена храна също е канцерогенна. Махайте черното и не го яжте, съветва Zdraven.bg.

За да намалите риска от рак, освен да избягвате посочените продукти, експертите препоръчват да ядете повече и разнообразни плодове и зеленчуци, да увеличите приема на фибри, да поддържате тегло в здравна норма, да спортувате и да не пушите.

Анализът на канцерогенните храни е публикуван в списание Which?.

Снимка на колбас: Марко Верх