Кои храни съдържат най-много рафинирана захар?

рафинирана захар

В кои видове храни може да открием най-много рафинирана захар?

Захарите са група вещества със сладък вкус и сходна химична структура, повечето от които се използват за храна, обяснява Wikipedia.

Съществуват различни видове захари, получени от различни източници. Простите захари се наричат монозахариди – глюкоза (наричана също декстроза), фруктоза и галактоза.

Гранулираната захар, която най-често се използва в чист вид за храна, е дизахаридът захароза, който в тялото се разлага на глюкоза и фруктоза. Други често срещани дизахариди са малтозата и лактозата. Някои вещества с различен химичен строеж също имат сладък вкус, но не се определят като захари. Част от тях се използват като нискокалорични заместители на захарите и се наричат изкуствени подсладители.

Захарите присъстват в тъканите на повечето растения, но концентрацията им е достатъчна за ефективно извличане в захарната тръстика и захарното цвекло.

Човешкият организъм действително ежедневно се нуждае от захар, но съвсем не в убийствено количество, консумирано в цивилизования свят, както и в концентрирания вид на фабричен продукт.

Бялата захар, която се продава на пазара, е рафинирана по технология, която я доближава много до чистата захароза. Рафинираната захар съдържа над 99% захароза, а кафявата – 92% захароза.

Рафинирането се извършва, като от тръстиката (или, в по-евтиния вариант, цвекло), се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Чрез нагряване и последващи механични и химични процеси се отстраняват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всяко хранително вещество, което остава от растението.

В бялата рафинирана захар напълно липсва микроелементите калийкалций, магнезий, желязо, манган, фосфати и сулфати. Разпадат се също витамин А, групата витамини В и витамин С.

В модерното общество се консумира средно по 46 чаени лъжички захар, което е изключително вредно по обем количество. Прекаляването със захар е заплаха з аздравет като увеличава риска от диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми и дори рак. Българите консумират средно по 36 кг захар годишно.

Кои храни, каквито може да открием в магазините, съдържат най-много рафинирана захар? Представяме този притеснителен списък:

Захари, сиропи и подсладители: Съдържат 100% рафинирана захар.

Безалкохолни напитки: Съдържат 95% рафинирана захар.

Бонбони и нуга: Съдържат 93% рафинирана захар.

Сушени плодове: Съдържат 81% рафинирана захар.

Бисквити, торти, пайове: Съдържат 75% рафинирана захар.

Мармалади, конфитюри: Съдържат около 60% рафинирана захар

Зърнени храни: Съдържат 56% рафинирана захар

Плодови консерви и сироп: Съдържат 52% рафинирана захар

Сосове: Съдържат 38% рафинирана захар

Четете изписаното количество захари на етикетите на продуктите и помислете колко консумирате преди да закупите!

Препоръчителният дневен прием на захар не трябва да надвишава 25 грама или 100 калории за жените и 38 грама или 150 калории за мъжете. Това препоръчват учени от Калифорнийския университет в САЩ. Една супена лъжица побира 25 грама захар.

Световната здравна организация (СЗО) също актуализира своята препоръка през март 2015 г., а именно да се намали приемът на захар до 25 грама на ден, ако човек иска да е по-дълго здрав.

Снимка на бонбони от рафинирана захар: infobunny