Кой живее по-дълго: работливият или мързеливият?

работник

Кой живее по-дълго: работливият или мързеливият?

Отговорът на въпроса, кой живее по-дълго – работливият или мързеливият, дава в своя публикация dnevnik.bg като цитира резултатите от две проучвания на учените. На кое да вярвате, преценете сами:

Тежкият труд, независимо дали е физически или умствен, удължава живота и прави хората по-щастливи, твърдят учени от Университета на Калифорния в Сан Диего, цитирани от агенция Ройтерс. Според тях напрегнатата работа дарява човека с доста полезни качества.

Хората, които работят много, обикновено са амбициозни, организирани и добросъвестни – все качества, които могат да удължат живота с около 4 години, пресмятат специалистите. Самодисциплината също може да ни избави от различни вредни навици, като същевременно прави и мъжете, и жените по-устойчиви към стреса, отчитат те.

Освен това работливите са по-прецизни, по-разсъдливи, по-надеждни и почтителни, смятат американските учени, които правят своите изводи на базата на 20 изследвания, посветени на влиянието на работата върху психичното и физическото здраве на човека. В проучванията са участвали повече от 8900 доброволци от САЩ, Канада, Япония, Германия, Норвегия и Швеция.

Съществуват обаче и точно обратните твърдения. Според учени от Първи московски медицински университет ленивите хора живеят средно с по 4 до 5 години по-дълго. Те стигнали до това заключение като проучили здравните карти на близо 12 хиляди пациента.

Zdraven.bg поздравява всички за анти стрес настроение с хита на френския диджей Laurent Wolf – No Stress:

Снимка: Ramzi Hashisho