Кокосовото масло по-вредно от говежда мазнина

кокос

Кокосовото масло е по-нездравословно и от говеждата мазнина.

Препоръчваното уж като полезно кокосово масло е нездравословно като говеждата мазнина и маслото, защото в него има много наситени мазнини.

Наситените мазнини увеличават лошия холестерол в организма.

В кокосовото масло наситените мазнини са 82%, докато в маслото са 63%, в говеждата мазнина – 50%, а в свинската мас – 39%.

Тези изненадващи данни обяви Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания, цитирана от агенция БТА.

Според някои кокосовото масло е уж здравословно заради съчетанието на мазнините в него. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания обаче настоява, че няма солидни доказателства за това.

Експертите препоръчват хората да ограничават наситените мазнини и да заместват част от тях с растителни – зехтин и слънчогледово олио, както и да се избират полезни храни като авокадо, мазна риба, ядки и семена, вместо сладкиши, бисквити, шоколад и мазно месо.

Подобно заместване може да понижи нивата на лошия холестерола подобно на предназначените за това лекарства.

Мъжете не трябва да консумират повече от 30 грама наситени мазнини дневно, а жените – не повече от 20 грама.

Хората не трябва да забравят обаче, че здравословната диета все пак трябва да съдържа и мазнини. Те не трябва да бъдат ограничавани прекалено много. Мазнините са източник на есенциални киселини и помагат да бъдат усвоени мастноразтворимите витамини като витамин А, витамин D и витамин Е.

Снимка: Джон Рево Пуно