Колбасите и червеното месо убиват бедните

месо

Колбасите и червеното месо убиват бедните, разкрива изследване, проведено в Глазгоу, Шотландия.

Нискокачествените колбаси и червено месо намаляват живота на бедните в Глазгоу, пише британското издание Independent, което Zdraven.bg смята, че може да бъде отнесено и към България.

Най-големият град в Шотландия и трети по население във Великобритания е печално известен с огромните социални неравенства в него.

Средната продължителност на живот на бедните е около 54 години, докато богатите надживявали 80-годишна възраст.

Проучване показва, че една от ключовите причини за това е редовната консумация на евтино, преработено месо, най-вече от страна на бедните мъже в града.

Още през 2015 година Световната Здравна Организация разпространи свои проучвания, според които именно преработеното червено месо, като като салами, наденици, кренвирши, шунка, бекон, филета и подобни, е канцерогенно, а и че същото може да се каже и за червеното месо като цяло.

Високите нива на фосфати именно в червеното месо водят също до преждевременно стареене и вредят на бъбреците.

Фосфат има в много храни, включително различни видове месо, риба, яйца, млечни продукти и зеленчуци. Прекаленото му приемане обаче намалява възможностите на имунната система.

Въпросното проучване е проведено в най-бедните региони на Глазгоу от британската Национална здравна служба.

Резултатите, публикувани в специализирания журнал Ageing, предполагат, че фосфатите в консумираното от бедните червено месо ускоряват биологичното стареене на тялото.

Хора в не толкова окаяни райони ядат същото количество червено месо, но и повече плодове и зеленчуци, които неутрализират донякъде вредния ефект.

Причината за разликата обаче не е личният избор, а бедността, смята единият от авторите на проучването – проф. Пол Шилс от Института за ракови изследвания на Университета в Глазгоу.

Според Шилс лошата диета на хората идва от факта, че много от тях не могат да си позволят по-добра.

Трябва да можеш да си позволиш качествена храна. Ако не можеш да си вземеш качествено червено месо без добавени вещества в него, си създаваш здравословни проблеми, обясни Шилс, цитиран от агенция БГНЕС.

Според изследването връзката между високото ниво на фосфати и по честата консумация на червено месо я има само при мъжете. Най-бедните от тях имат 7,4% по-висок прием на фосфати от по-малко бедните.

Според Шилс хората трябва да преосмислят идеята червеното месо да бъде част от всяко ядене.

Снимка: Юлиана Николова