Колбасите увеличават риска от деменция

колбаси

Преработените меса като колбасите значително увеличава риска от деменция.

Учени от университета в Лийдс, Англия, са установили, че ежедневната консумация на колбаси и пушени меса увеличава риска от деменция с 44%, съобщава британският вестник „Express“, цитиран от агенция БГНЕС.

Изследователите са анализирали база данни, която съдържа подробна информация за здравословното състояние и генетичните характеристики на около половин милион души на възраст от 40 до 69 години.

По време на осемгодишните си наблюдения специалистите са регистрирали 2896 случая на придобита деменция.

Повечето от заболелите са били пушачи и са водили неактивен начин на живот. Тези хора в повечето случаи са имали роднини, страдащи от деменция.

Повишеният риск от развитие на болестта заради консумацията на колбаси е еднакъв, независимо от генетичното предразположение на човека.

Според учените дори ежедневното консумиране на парче бекон, салам, колбас, кремвиш или друг вид преработено месо увеличава вероятността от деменция с 44%.

Снимка на колбаси: s-ms_1989 / Pixabay