Колкото повече време човек е с надмормено тегло, толкова е по-опасно за здравето

Броят на годините, които хората са живели с наднормено тегло, е пряко свързан с риска за тяхното здраве, независимо от моментния индекс на телесната им маса, съобщи агенция БТА, цитирайки изследване на университета Монаш в Мелбърн, Австралия.

Австралийските учени анализирали здравните показатели на 5000 души в продължение на 48 години от 1948 г. Изследваната група не страдала от диабет, сърдечносъдови патологии и тумори.

От проучването на данните се оказало, че при хората, живели с наднормено тегло от 5 до 15 години, рискът от преждевременна смърт бил два пъти по-голям от тези с нормално тегло. Рискът се утроявал, ако са живели с излишни килограми над 15 години. При всеки две години пълнеене смъртността се повишавала с 6-7%.

Досега не беше доказано, че излишните килограми са по-вредни, когато са отдавна, независимо от моментното състояние на пациента. Нашето изследване дава ценни насоки в борбата с излишните килограми и най-вече за превенцията на наднорменото тегло още от най-ранна възраст.“, заяви Ана Питърс от университета Монаш, цитирана от actualno.com.

Снимка: morguefile.com