Колкото повече пред компютър, толкова по-нещастни деца

дете с лаптоп

По-малко време пред екрана значи повече щастие за подрастващите.

Учени от университета в Сан Диего, Калифорния, установиха, че подрастващите, които прекарват пред мониторите до един час на ден, изпитват по-голямо удовлетворение от живота, отколкото връстниците им, зависими от компютрите.

Изследването е публикувано в списанието на Американската асоциация за психология Emotion.

Специалистите проучили базите с данни за психичното здраве на милион американци на възраст до 18 години като обърнали внимание на социалното им поведение и навици.

Изяснило се, че пристрастените геймъри, любителите на телевизионни програми и социални мрежи, които седят пред екраните по няколко часа на ден, определят себе си по-често като нещастни. Подчертава се, че този фактор силно намалява равнището на удовлетворение от живота.

Въпреки, че изследването не показва причинно-следствената връзка, няколко други труда показват, че активният потребител на социалните мрежи се оказва по-малко щастлив, при това нещастният човек не става по-активен в социалните мрежи, отбелязва ръководителката на изследователската група Джин Туинж, цитирана от агенция БГНЕС.

Експертката препоръчва на младите хора да прекарват по-малко време с електронните си устройства и то най-много два часа дневно. Тя съветва по-често да се общува в реалния живот и да се завързват нови приятелства на живо.

Снимка на дете с лаптоп: Tincon