Колко бира е полезна и как помага за здравето?

бира

Мащабно проучване установи, че умерената консумация на бира е полезна за здравето. За какво помага пивото?

В умерени количества бирата е полезна за здравето, сочат данните от мащабно испанско проучване.

Екип от специалисти по храненето са изследвали влиянието на умерената консумация на бира върху сърдечно-съдовото и метаболитно здраве. Изследователите са напривили мета анализ на 85 клинични проучвания и систематични анализи, които оценяват здравните ефекти на бирата, публикувани между януари 2007 г. и април 2020 г.

Експертите стигнат до извода, че в умерени количества пивото предпазва от сърдечно-съдови заболявания, а също намалява рисковете от диабет и остеопороза. Според тях естествените хранителни вещества в нея, а не самият алкохол, носят ползи за здравето.

Над 83% от избраните проучвания (или в 5 от всеки 6 изследвания) посочват защитен ефект на умереното пиене на алкохол срещу сърдечно-съдови заболявания (или до 385 грама бира на седмица) спрямо въздържателите или консумиращите случайно. Това се развява на до една бутилка бира на ден и именно те са по-защитени от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с трезвениците и тези, които консумират пивото от изключително рядко.

Полифенолите в бирата намаляват систоличното и диастоличното налягане, тоест горната и долната граница на кръвното налягане, както при мъжете, така и при жените. Като цяло консумацията на алкохол влияе различно при двата пола, като жените са по-чуствителни към защитния ефект от умереното пиене и по-малко чувствителни от вредното препираване. При мъжете пък се наблюдава по-силен защитен ефект от сърдечно-съдови заболявания в средна или късна възраст.

80% от разглежданите проучвания (или всеки 4 от 5 статии) показват връзка между умерената консумация на алкохол (прием на бира от 84 грама алкохол на седмица) и намаления риск от обща смъртност. При жените се наблюдава повече чувствителност от защитата от умереното пиене на бира при риска от обща смъртност, както и по-засилен риск от смърт при по-големи количества.

Умереното консумиране на бира намалява и рисковете от затлъстяване, остеопороза и диабет. Не се наблюдава също наддаване на тегло при вече затлъстелите. Бирата увеличава антиоксидантните свойства на липопротеините с висока плътност. При жените обаче увеличава размера на талията.

Бирата намалява риска от диабет и при мъжете, но отново при умерена консумация. Анализът на проучванията показва също, че при мъжете, които са се отказали от алкохола, съществува значително по-висок риск от повишена кръвна захар в сравнение с онези, които пият бира от време на време. Затова специалистите стигнат до заключението, че консумацията на бира в умерени количества може да предпази мъжете от диабет. Благоприятният ефект върху здравето се отчита при консумацията на не повече от 500 милилитра бира на ден.

Бирата намалява и риска от фрактури на костите в старческа възраст, вкл. на бедрата и ханша, като увеличава плътността на костите. Съдържащите се в напитката съединения взаимодействат със силиция в човешкия организъм, което укрепва костите и зъбите.

Алкохолната напитка повишава нивата на т.нар добър холестерол и регулира обработката на лошия холестерол, което в голяма степен се дължи на антиоксидантите. Благоприятният ефект се наблюдава при консумация на не повече от 50 грама бира на ден.

За умерена консумация се счита по 16 грама алкохол на ден при жените (равнява се на около 1 питие) и 28 грама алкохол на ден при мъжете (или 2 напитки) и при такова количество се наблюдава положителен здравословен ефект от бирата. За умерена седмична консумация не се брои при препиване дори един ден в седмицата. Препоръчва се също консумация на бира с храна, а не на гладно. Посочените умерени количества не важат за деца, непълнолетни, бременни, кърмачки, хора на лекарства, шофьори и паботещи с машини. Препиването, дори да не е ежедневно, а веднъж седмично, се свърза с увеличаване на риска от исхемична болест на сърцето.

Заключенията на испанските експерти са публикувани в специализираното издание „Nutrients“.

Снимка на халба с бира: Republica