Колко бира пие българинът?

Колко литра бира е изпил българинът през 2013 година, обявиха от Съюза на пивоварите в България.

През 2013 г. консумацията на бира на глава от населението в България е 74 литра. За същата година на българския пазар са продадени общо 5 462 000 хектолитра бира.

Това стана ясно по време на пресконференция на Съюза на пивоварите в България (СПБ), организирана дни преди професионалния празник на бранша – Илинден.

Пивоварната индустрия у нас продължава да се развива и инвестира активно в производствени иновации, оборудване и разширяване на асортимента и марки пиво както през изминалата, така и през настоящата година.

През изминалата година продажбите на бира в галони (PET бутилки) отново доминират с пазарен дял от 60%. Делът на стъклените бутилки е 25%, на кеновете – 10%, а на наливното пиво – 5%.

В голяма степен тенденциите за продажби по видове опаковки са отражение на покупателните възможности и нагласи на българските консуматори. Запазват се и сравнително високите обеми на продажбите на евтини вносни марки бири, които се разпространяват чрез големите търговски вериги, най-често в кенове.

Снимка: Joe Shlabotnik

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

loading...