Колко вреди парацетамол?

Високите дози парацетамол крият много по-големи здравни рискове, отколкото се предполягаше, твърдят експерти.

Британски учени изследваха последствията от редовното и дългосрочно приемане на парацетамол, съобщи френското списание Sciences et Avenir, цитирано от агенция БТА.

Учените предупреждават за рисковете от продължителното приемане на високи дози парацетамол.

Парацетамол е най-продаваното болкоуспокоително в света. Предлага се с различни названия – Doliprane, Efferalgan, Tylenol.

Парацетамол се смята е за по-безвредно в сравнение с нестероидните противовъзпалителни и опиатите, които също се предписват за облекчаване на болката.

Известно е, че прекалената употреба на парацетамол уврежда черния дроб. Сега учените анализирали резултатите от 7 изследвания и заключили, че за пациентите, които приемат високи дози парацетамол – 3 грама дневно, рискът от смърт може да достигне 63%.

Редовното приемане на парацетамол увеличава също риска от сърдечносъдови болести, който може да достигне 68% в случай, че се приемат над 15 таблетки седмично.

Рискът от стомашно-чревни увреждания и проблеми с бъбреците също нараства при редовна употреба на парацетамол.

Що се отнася до проблемите с бъбреците, рискът се удвоява в случай, че пациентът приеме над 500 грама парацетамол през живота си.

Получените резултати разкриват, че действителният риск, свързан с приемането на парацетамол, е по-голям в сравнение с онова, което се смята от медицинската общност, отбелязаха учените под ръководството на проф. Филип Конахан от университета в Лийдс, Англия.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Annals of The Rheumatic Diseases.

Снимка: Дейвид Пейси