Колко време трябва да си мием ръцете

миене на ръце

Учените пресметнаха по колко време да си мием ръцете, за да станат наистина чисти.

Хората не отделят достатъчно време на миенето на ръцете си и за да бъде то ефективно, трябва да трае минимум 45 секунди.

Това предупреди зам.-главният здравен инспектор на Великобритания д-р Джина Радфорд, цитирана от британското издание Mail.

Много често това условие не се изпълнява и липсата на основни хигиенни навици води до разпространението на инфекции и до растящата устойчивост на антибиотици, обяснява експертът.

Много от нас не отделят достатъчно време, за да си измият ръцете с вода, а много съще не ползват и сапун. Често се пропуска тази основна хигиенна процедура след ходене до тоалетната и преди ядене, констатира Радфорд.

Изказвайки се в дебат на Международния център за дълголетие в Лондон по проблема с антибиотичната резистентност, д-р Радфорд заяви, че тя може да бъде преборена, ако всички се опитат да избегнат заразата с инфекции. А миенето на ръцете е основно и просто правило за хигиена и превенция от зарази.

Предишни наблюдения на американски експерти сочеха, че едва 5% от хората си мият ръцете правилно и препоръчваха минимум 15-20 секунди търкане на дланите с чиста вода.

А как да определим кога са изтекли задължителните 45 секунди? Изтананикайте си напр. куплет от любимата ви в момента песен или пък два пъти припева, съветва изданието.

Снимка на миене на ръце: Йосуке Уатанабе