Колко захар съдържат плодовете?

плодове

Какво е съдържането на захар в най-често консумираните плодове?

Всички знаем за вредата от прекалената консумация на захар. По наблюдения на Zdraven.bg повечето българи са с изключително ниска хранителна култура и масово консумират вредните храни от магазина. Особено тези с добавена захар. По данни на родната ни статистика българите ядат по 36 кг захар годишно, което се равнява на 7 супени лъжици дневно. А приемът на излишна захар е сред основните причини за затлъстяване, диабет тип ІІ, а оттам и много други заболявания.

А колко захар съдържат пресните плодове, толкова богати на полезни вещества, фибри, минерали и витамини, които най-често ядем?

В действителност безброй проучвания са установили, че повишената консумацията на плодове, независимо от съдържанието на захар в плода, е свързано с понижаване на телесното тегло и намаляване на риска от заболявания, свързани със затлъстяването.

Експертите смятат, че това е така, защото, когато се ядат пресни плодове, се приемат и повече фибри, което притъпява чувството за глад и забавя усвояването на захарта от плода и не вдига рязко кръвната ви захар. Рафинираната захар съдържа само празни въглехидрати, които не разполагат с тези здравословни хранителни вещества, което е причината, поради която тя се разгражда бързо, чувството за глада остава и респективно се вдигат телесните килограми.

Макар захарта в плодовете да няма нищо общо с рафинираната захар, все пак прекалено количество от нещо не е на добре. Затова и препоръчителната дневна доза плодове е 2-3 порции, било сурови, било на салата, било като прясно изстискан сок.

Ето и класацията с пресните плодове с най-малко съдържание на захар (в количество обем водна чаша, нарязани, без кора, само ядливата част):

1. Червени боровинки: захар 4.3 г; фибри 3.6 г
червени боровинки


Червените боровинки са от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданта фенол, който бори рака. Освен това червените боровинки засилват имунитета, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, настинки и грип и помагат за здрави зъби и венци.

2. Малини: захар 5.4 г; фибри 8 г
малини
Малините са сред идеалните плодове за отслабване, като дори само уханието им помага. Малините са с най-голяма концентрация на фирби спрямо другите плодове и засилват усещането за ситост. Консумацията на малини увеличава шансовете за зачеване, а екстракт от малини унищожава 90% от раковите клетки. Малините се препоръчват за превенция срещу рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на хранопровода.


3. Къпини: захар 7 г; фибри 7.6 г
къпини
Къпините са сред плодовете с най-много антиоксиданти, а съдържат повече фибри отколкото захар, с което помагат за отслабване. Къпините за сред най-полезните храни за дълголетие.

4. Ягоди: захар 7.4 г; фибри 3 г
ягоди
Ягодите са сред плодовет ес най-високо съдържание на витамин C. Хапването на яжоди засилва имунитета и намалява стреса. Ягодите понижават лошия холестерол в организма и риска от инфаркт, помагат за здраво сърце и бели зъби, имат противоалергично действие и превантивно действие срещу рак на хранопровода.


5. Диня: захар 9.4 г; фибри 0.6 г
диня
Динята е плод с висок гликемичен индекс, защото съдържа малко фибри. Но в действителност оказва слабо влияние върху увеличаването на кръвната захар, защото съдържа много въглехидрати. Консумацията на диня подобрявя липидния профил и намалява натрупването на мазнини. Динята е сред плодовете с най-голямо количество вода и е идеална за жегите. Динята помага срещу хипертония и инфаркт, защото подобрява кръвообращението, както е полезна и при мускулна треска.

6. Пъпеш, обикновен: захар 9.4 г; фибри 0.6 г
пъпеш
Пъпешът е сред плодовете, с които се отслабва най-бързо. Пъпешите също са високо съдържание на вода и помагат за хидратация. Пъпешите са изключително богати на калий, който помага за здраво сърце, и на витамин А, който помага за очите и здрава кожа. Като цяло хапването на пъпеш повишава имунната система, помага срещу стрес, умора и махмурлук.


7. Нектарини: захар 11.3 г; фибри 2.4 г
нектарини Нектрините са от същото семейство като прасковите, но с по-ниско съдържание на захар и повече фибри. Нектарините са богати на бета-каротин и витамин А и комплект витамини В. Те също са пълни с калий, който е важен минерал за правилното изпълнение на клетъчните функции в организма, включително и регулирането на обмяната на веществата, поддържането на рН баланса, помагащ при синтеза на протеини и усвояването на въглехидратите.

8. Праскови: захар 12.9 г; фибри 2.3 г
праскови
Прасковите също са сред най-подходящите за отслабване плодове. Прасковите съдържат фенолни съединения, които модулират различни прояви на гени, за да се предотврати затлъстяване, висок холестерол, възпаления и диабет. Хапването на праскови се препоръчва и срещу рак на гърдата.


9. Ябълки: захар 13 г; фибри 3 г
ябълки
Ябълките са сред най-полезните плодове и сред храните, които горят мазнините. Ябълките удължават живота на човек, а полезните им свойства са цял дълъг списък, сред които са лек за по-здраво сърце, по-здрави черва и бъбреци и свалят тегло и холестерол и като цяло засилват имунитета. Ябълките помагат и за превенция срещу рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво. Диетата с ябълки е сред най-ефективните моно диети. Препоръчват се също при диабет, тъй като са богати на фибри и това забавя повишаването на кръвната захар.

10. Круши: захар 13.7 г; фибри 4.3 г
круши
Колкото и да изглежда невероятно, крушите съдържат само до 60 калории на 100 грама плод. Крушите са богати на витамин C и на фибри, особено пектин, който привлича водата и забавя храносмилането и така крушите помагат срещу надебеляване. Крушите намаляват лошия холестерол и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и рак на дебелото черво. Крушите помагат и срещу махмурлук.

Снимки: плодова салата: Линдзи Търнър; червени боровинки: Лиз Уест; малини: oatsy40; къпини: Стив Лодфинк; ягоди: sayot; диня: bokchoi-snowpea; пъпеш: Скот Робинсън; нектарини: traveloriented; праскови: Селин Надо; ябълки: К. Ким; круши: Apple and Pear Australia