Колко трябва да спим, за да не пълнеем?

жена спи

Колко часа трябва да спим, за да не напълнеем?

Няма възраст, в която сънят може да бъде по-малко от 6 часа, а 8 часа са оптимални за възрастните, заяви Джанлука Росато, невролог от Италианския изследователски клиничен институт „Sacro Cuore“.

„Възрастните трябва да спят по 7 до 8 часа. Всички ние сме склонни да спим по-малко, отколкото трябва. Въпреки постепенното намаляване на времето с течение на годините, не съществува възраст, на която човек трябва да спи по-малко от 6 часа. Това не е достатъчно дори в напреднала възраст“, каза Джанлука Росато пред аудитория преди Международния ден на съня, който през 2023 година се отбелязва на 17 март, припомня агенция БГНЕС.

Според авторитетния сомнолог (специалист по съня) липсата на достатъчно сън е свързана с намалена концентрация, умора, спад в настроението, нервност. Увеличава се рискът от пътнотранспортни произшествия и човек трудно усвоява нови знания, особено тийнейджърите.

„Съществуват патологии, свързани с хроничен недостиг на сън, който се проточва с години. Те засягат обмяната на веществата, като увеличават риска от диабет и затлъстяване, както и от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Лошият и малкото сън се отразява зле на имунната система“, каза лекарят от Неграр край Верона.

Росато подчерта, че намаленият или нарушен сън вследствие на патологии води до намалено производство на хормона, отговорен за ситостта, което кара хората да ядат “нездравословна храна” с високо съдържание на калории и въглехидрати и по този начин генерира наднормено тегло и проблеми с кръвната захар.

Говорейки за хигиената на съня, експертът заяви, че основното правило за подготвяне на спалнята за сън е пълната тъмнина.

„Стаята трябва да остане тъмна, докато не звънне аларменият звънец. Правилата на хигиената на съня са свеж въздух, тъмнина и тишина. Температурата не трябва да надвишава +21 градуса“, каза специалистът.

Снимка на жена в спалня: manbob86 / Pixabay