Колко често да перем чаршафите?

легло
легло

Да се перат чаршафите (поне) веднъж седмично, съветва микробиолог.

Микробиологът от Нюйоркския университет Филип Тиерно настоява да перем чаршафите си веднъж седмично, за да се спасим от развъждащите се в тях бактерии и гъбички.

Това съобщи експертът за специализираното издание Business Insider, цитирано от агенция БТА.

Леглото, където прекарваме една трета от живота си, лесно се превръща в “ботанически парк” от микроорганизми. Ако бъдат оставени на спокойствие в гънките на чаршафите, те лесно могат да ни разболеят.

Хората естествено произвеждат почти 100 л пот в леглото годишно. Когато навън е топло, влагата става “идеална среда за гъбична култура”.

Учени установиха, че в тестова проба от пухени и изкуствени възглавници, използвани от година и половина до 20 години, има до 16 вида гъбички.

Човек не спи само със собствените си микроорганизми. Освен гъбичките и бактериите от потта, слюнката, кожните клетки, секретите, в леглата има и чужди микроби – люспи от козината на животни, полен, пръст, мъх, прах, останки от акари, химикали от чаршафите.

Количеството на целия този рояк става значимо само за една седмица, а микробите в леглото са много близо до носа и устата.

Снимка: Дейвид Салафиа

loading...