Комбинация от различни дървета пречиства въздуха в града по-ефективно

дървета в парк

Комбинация от различни дървета пречиства най-добре градския въздух.

Учени от университета на Гьотеборг, Швеция, са установили кои са най-подходящите дървета за пречистване на въздуха. В зависимост от източника на замърсяване най-добре действат различни дървесни видове, поради което специалистите препоръчват те да се комбинират при планирането на градовете, съобщи БТА.

Информацията е публикувана от научния факултет на университета на Гьотеборг на 6 март 2023 г.

За целите на изследването учените са анализирали десетки замърсители на въздуха. Някои от образците са разпространявали вредни прахови частици на микро- и наноскопични нива.

„Тези проби предоставят уникалната възможност да се тестват множество различни видове дървета при сходни условия на заобикалящата среда и сходно излагане на замърсители на въздуха“, пишат авторите на изследването.

Резултатите показват, че различните дървета по различен начин поглъщат едни или други замърсители. В частност газообразните полициклични ароматни въглеводороди се абсорбират по-ефективно от иглолистните, отколкото от широколистните дървета. От друга страна, благодарение на по-голямата площ, която заемат, широколистните дървета са по-ефективни при отстраняването на праховите частици от въздуха.

„Това проучване допринася за подобряване на нашето разбиране за способността на дърветата да почистват въздуха и кои видове са най-добри в абсорбирането на замърсители на въздуха“, казва Хокан Плейджел, професор в катедрата по биологични и екологични науки в университета в Гьотеборг. Това знание е важно за градското планиране при проектирането на устойчиви градове. Въпреки че дърветата и зеленината могат да допринесат за по-добро качество на въздуха в градовете, в крайна сметка най-важната мярка е намаляването на емисиите.

Изследването „Разлики в натрупването на полициклични ароматни съединения сред 11 широколистни и иглолистни дървесни видове“ е публикувано в брой 145 на специализираното издание „Ecological Indicators“ през декември 2022 г.

Снимка на градски парк в Ротердам, Холандия: djedj / Pixabay