Първият човек с инсталиран чип в мозъка от компанията на Мъск движи компютърна мишка само с мисъл

имплант Neuralink

Компанията на Мъск Neuralink е извършила първата имплантация на мозъчен чип на човек, който вече е напълно възстановен.

Първият човек, на когото е имплантиран чип от компанията за компютърно-мозъчни интерфейси Neuralink на Елон Мъск, се е възстановил и може да движи компютърна мишка само с мисъл.

Операцията, подпомогната от хирургическия робот на Neuralink, отбеляза важен етап за компанията и нейните усилия за директно свързване на мозъка с компютрите, след като през септември тя получи разрешение да набира пациенти, за да тества способността на устройството да помага на хора с парализа да възвърнат загубените си функции, като управляват компютрите с мисъл, съобщи агенция БГНЕС на 21 февруари 2024 г.

„Напредъкът е добър“, каза Мъск, като добави, че пациентът не страда от „никакви отрицателни ефекти“.

Neuralink все още е в ранен етап на тестване и разработване и надеждите му за широко разпространение на технологията за “четене” на мозъка и управление на компютри са все още много години напред. Първите продукти на компанията ще бъдат насочени към възстановяване на изгубени функции на хора с парализа или увредено зрение.

Елон Мъск заяви, че първите продукти на Neuralink ще включват „телепатия“, която ще позволи на потребителите да управляват телефон или компютър само с мисъл – функция, която този клиничен експеримент отчасти има за цел да тества, както и функции, които биха могли да възстановят зрението на слепи хора.

Милиардерът твърди, че технологията има за цел да се използва по-широко за подобряване на паметта и повишаване на интелигентността.

По-рано, на 29 януари 2024 г., Илон Мъск, милиардерът създател на компанията за мозъчни импланти Neuralink заяви, че първият човек вече е получил имплант от стартъп за мозъчни чипове и се възстановява добре, предаде БТА.

„Първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни шипове“, заяви Мъск в публикация в социалната медийна платформа X, по-известна с предишното си име Twitter, преди да я закупи милиардерът.

Американската администрация по храните и лекарствата е дала разрешение през 2023 година да се проведе първото изпитване за тестване на импланта върху хора.

Първият продукт на Neuralink се нарича „Telepathy“, заяви Мъск в отделен пост в X.

Проучването PRIME на стартъпа е изпитание за неговия безжичен мозъчно-компютърен интерфейс, за да се оцени безопасността на импланта и хирургическия робот.

Проучването ще оцени функционалността на интерфейса, който позволява на хора с квадриплегия или парализа на четирите крайници да управляват устройства с мисълта си, се посочва на уебсайта на компанията.

Neuralink откри проучването за набиране на участници, за пациенти с парализа, на 19 септември 2023 г. Хората с парализа вследствие на увреждане на гръбначния стълб или амиотрофична латерална склероза могат да участват в изследването. Не се съобщава колко души ще бъдат включени в тестовете, които ще продължат около 6 години.

В проучването се използва робот за хирургично поставяне на имплант в област на мозъка, контролираща двигателните умения, заявиха от Neuralink. Оттам добавиха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват мислите си чрез електронни устройства.

Илон Мъск има големи амбиции за Neuralink, като твърди, че компанията ще улесни хирургическото поставяне на чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

През месец май компанията обяви, че е получила разрешение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за първото си клинично изпитване върху хора.

Дори и ако се окаже, че устройството на Neuralink е безопасно за употреба при хора, ще е необходимо повече от десетилетие за разрешение за търговска употреба на чипа, казват експерти.

Снимка на мозъчния имплант: Neuralink