Консумация на риба намалява риска за зрението при жените

Приемът на големи количества омега-3 мастни киселини намалява риска за жените от развитието на свързана с възрастта дегенерация на макулата – водещата причина за загуба на зрението сред възрастното население, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Заключението на специалисти от болницата Brigham and Women’s Hospital в Бостън подкрепя предишно проучване, според което консумацията на риба забавя развитието на очното заболяване. Проучването е обхванало над 38 000 участнички на възраст над 45 години.

Рибите, богати на омега-3 мастни киселини, сред които докозахексаенова киселина (DHA) и ейкосапентапеларгонова киселина (EPA), са сьомгата, сардината, херингата, пъстървата и тонът. Авторите на настоящето проучване са установили, че приемът на големи количества DHA намалява риска от дегенерация на макулата с 38%, а на EPA – с 34%.

Когато зрението е сериозно увредено в резултат на свързаната с възрастта дегенерация на макулата, лекарите могат само да забавят заболяването, но не и да поправят щетите, нанесени на ретината. Поради тази причина те търсят начини за предпазване от дегенерация на макулата.

Няма други известни начини, освен да се спрат цигарите или никога да не се пуши“, обясняват авторите на изследването, цитирани от агенция БТА и actualno.com.

Снимка: sxc.hu