Контрастен душ за здраве

Контрастен душ носи здраве, категорични са експерти. Защо?

Общоизвестно е, че закаляването е полезно за нашата имунна система. Достатъчно е просто да постоим натопени до колене в студена вода за минута-две.

Чудесно влияе и сутрешният контрастен душ, стимулира кръвообращението. Правят се минимум шест обливания: 30 секунди с гореща вода, 10 секунди със студена. Задължително се завършва със студеното обливане.

Последното правило важи за всички, които не желаят да се разболеят в студа. Ролята на последното 10-30-секундно обливане е да се затворят капилярите на кожата и тя да се защити от изразходване на топлина.

Контрастните водни процедури са изключително полезни за хора със студени крайници. Реакцията на температурните рецептори на кожата спрямо студа влияе и на други части на тялото. Например подобрява се кръвообращението на носа и носоглътката, а това мобилизира повече защитни клетки в тези уязвими зони.

Освен това при закалените хора се наблюдават качествени изменения в имунната реактивност, допълва standartnews.com. При сигнал за тревога повече Т-клетки започват да отделят медиатори, а те призовават на бойното поле клетките унищожители. Войната завършва в наша полза.

Снимка: sxc.hu

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: