Конфискуваха незаконни лекарства в 116 държави

лекарства и спринцовка

Интерпол залови 500 тона незаконни лекарства при координирани полицейски операции в 116 държави.

Координирани полицейски операции на Интерпол в 116 държави доведоха до конфискуването на 500 тона незаконни фармацевтични продукти, достъпни по интернет.

Сред тях има фалшиви лекарства срещу рак, болкоуспокояващи таблетки, както и незаконни спринцовки.

Базираната в Лион Международна организация на криминалната полиция уточни, че операцията с кодово име Пангея ХI е довела до залавянето на потенциално опасни фармацевтични продукти на стойност около 14 млн. долара, съобщава пресслужбата на ведомството на 23 актомври 2018 г., цитирана от агенция БТА.

Като се концентрира върху доставките, манипулирани от организирани престъпни мрежи, операцията доведе до затварянето на 3671 интернет линкове, включително сайтове, страници в социални мрежи и онлайн търговски платформи, посочи Интерпол.

Незаконната търговия с лекарства по интернет и особено в т. нар. Тъмна мрежа, през последните години се разраства, въпреки че властите затварят големи сайтове за пазаруване, защото престъпните банди разнообразяват дейността си и търсят нови клиенти онлайн.

Организацията констатира, че въпреки усилията на националните власти, нелегалната търговия с медикаменти не спира да се развива.

Снимка на лекарства и спринцовка: Арек Соча