Коронавирусът причинява проблеми със слуха

ухо

Има връзка между COVID-19 и загубата на слуха, установиха британски учени.

Коронавирусът уврежда и слуха, констатираха медици във Великобритания. Заключенията са направени след цялостно проучване на данните, събрани по време на пандемията от COVID-19.

Учените от Университета в Манчестър и Центъра за биомедицински изследвания (BRC) установиха, че има връзка между COVID-19 проблемите със слуха.

В малко под половината от изследваните случаи (24) е имало симптоми на загуба на слуха – около 7,6%, шум в ушите при 14,8% и световъртеж в 7,2% от случаите.

За целите на проучването е използван въпросник, който участниците са попълвали самостоятелно, както и медицински досиета, за да се определи естеството на симптомите на COVID-19, вместо тестове на слуха, казват от университета.

Според учените, има спешна нужда от щателно клинично и диагностично проучване, за да се разберат дългосрочните ефекти на COVID-19 върху слуховата система.

Добре известно е, че вируси като морбили, паротит и менингит могат да причинят загуба на слуха, но се знае малко за слуховите ефекти на вируса SARS-CoV-2, съобщава агенция БГНЕС.

Кевин Мънроу – професор по аудиология в Университета, е ръководител на проучването, целящо да провери ефекта на сериозни инфекции от COVID-19 върху слуха при пациенти, лекувани в болница. Заедно с екипа си той се опитва да установи кои части от слуховата система са засегнати, както и дали методите за спешна помощ биха могли да доведат до някои от тези проблеми .

Според неотдавнашно проучване, 13% от изписаните пациенти съобщават за промяна в слуха.

Учените се надяват, че това проучване ще увеличи тежестта на научните доказателства, че съществува силна връзка между COVID-19 и слуховите проблеми. Много пациенти съобщават за промяна в слуха си или шум в ушите, след като са преболедували COVID-19, но са необходими допълнителни проучвания, за да се установи дали промените в слуха са пряко причинени от COVID-19 или се дължат на други фактори, като например оказване на спешна помощ.

Илюстрация на ухо: Фалко Книжия