Коронавирусът ще бъде активен между 18 и 24 месеца

коронавирес

Очаква се коронавирусът да бъде активен още между година и половина и две години.

Три сценария разглежда световната общност във връзка с пандемията от коронавирус КОВИД-19. Това обяви доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб.

Сценарий 1: Серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 година.

Сценарий 2: По-голяма вълна през есента и зимата на 2020 година, което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 година.

Сценарий 3: Така нареченото бавно изгаряне на причинителя – текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария, който следва тази пандемия, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция, заяви доц. Димо Димов.

“Тези изводи навеждат, че обществата и страните трябва да се адаптират и да предприемат мерки, в които да може да се намери баланса между противоепидемичните мерки и разбира се възстановяването на икономическия и обществения живот. В тази връзка, както и в нашата страна, следваме тенденцията на постепенно, поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия, на противоепидемичните мероприятия, като ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект, независимо дали е в положителна или негативна посока и същевременно либерализиране или възвръщане към част от мерките”, каза още доц. Димов, цитиран от БНТ.

Колаж: Енрике Лопес Гаре