Косата на жените става сива от ген, а не стрес или диета

Косата при жените посивява от наследените гени, а не от стрес или диета, съобщават агенциите BBC и БТА и в-к Dayly Mail, като цитират изследване на холандски учени.

Специалисти от международната корпорация Unilever изследвали над 200 еднояйчни и разнояйчни близначки в Дания на възраст между 59 и 81. Те не открили почти никаква разлика в посребрените коси на еднояйчните близначки, които имат еднакви гени, уточнява actualno.com. Между косите на разнояйчните близначки, които имат различни гени, обаче имало повече различия.

Учените, ръководени от д-р Дейвид Гън, стигнали до извода, че нивата на стреса, храненето и тютюнопушенето играят много по-малка роля, отколкото се смяташе досега. Гените са решаващият фактор, от който зависи дали косата на една жена ще се прошари още на младини, или ще остане естествено руса, кестенява или черна и на средна възраст.

Експертите пишат в сп. PLoS One, че отдръпването на линията на косата също е свързано с гените. Оредяването й на върха на главата обаче се дължи на фактори на околната среда и начина на живот, казват учените.

Снимка: Simon Blackley